БСП предизвика разискване в парламента за трансплантациите в България

Фев 01, 2019 Новини БСП 0 833

Проф. Георги Михайлов: Въпросът за нивото на трансплантациите у нас стои от много години, надявам да бъде решен скоро

След питане от народните представители от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов, доц. Георги Йорданов, Илиян Тимчев, проф. Анелия Клисарова, Валентина Найденова и Георги Гьоков към министъра на здравеопазването, левицата предизвика дебат в парламента за трансплантациите в България

Народният представител проф. Георги Михайлов заяви, че извършването на трансплантации у нас показва и нивото на здравеопазването в страната. Той добави, че историята на трансплантологията има дълбоки корени в България, затова този въпрос има огромно значение за чувството на сигурност. Народният представител каза още, че данните за броя на трансплантациите, които представя България са абсолютно неудовлетворителни през последните няколко години, при положение, че имаме чудесно подготвени екипи. „Въпросът за нивото на трансплантациите у нас стои от много години и се надявам да бъде решен в най-скоро време“, коментира Михайлов. Той попита- каква е визията на министерството за развитието на трансплантациите в България и добави, че от повече от 10 години в ЕС съществува система за акредитация за клетъчни трансплантации, която много скоро ще постави непреодолими проблеми към българския трансплантационен център.  

В проекта на решение, внесен от левицата е предложено Народното събрание да възложи на министъра на здравеопазването в срок до 01.04.2019 г. да представи в парламента: анализ на трансплантационната дейност в България,  текущото състояние, проблеми, перспективи, както и план за действие с разписани ĸoнĸpeтни задачи, за да стане Република България пълноправен член на Евротрансплант. Подписалите се 64 народни представители от левицата искат още министър Ананиев да предостави  национална програма за промоция на дарителството на органи, клетки и кръвни продукти, изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки и осъвременен стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.