Корнелия Нинова: Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало корупция“, „Ало, кражби“

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Уважаеми български граждани,

Уважаеми колеги,

От вчера държавата ни за пореден път е разтресена от скандал за корупция при управляващите, след като Елена Йончева и колеги депутати изнесоха информация. Разбира се, реакцията на управляващите не закъсня. Тя е паническа, объркана, противоречива и изобилства от лъжи. Защо е объркана? Депутати от ГЕРБ веднага нарекоха изнесената информация „компромат“ и „помия“, а вицепремиерът Дончев разпореди проверка.

Уважаеми колеги,

В коя държава вицепремиер разпорежда проверка на „компромати“ и се занимава с „помия“? Вие питахте ли г-н Дончев- какво прави, защото компроматите и помията се отхвърлят безапелационно, не се проверяват?

Второ, започнахте да се оплитате в лъжи. Ще ви цитирам само една -  г-жа Фандъкова вчера обяви, че общината няма отношение към ремонта на Ларгото, но когато се е откривал обектът,  тя прави следното изказване:  „В обекта Столична община е вложила близо 6 млн. лв. за разкопките и за укрепването на конструкцията. Ларгото ще стане най-голямата атракция на София“. Защо така, г-жо Фандъкова, нещо се объркахте? Уж общината не участва, но всъщност е дала 6 млн. лв. Това са парите на софиянци, които изтекоха по същия начин, както на Граф Игнатиев, както пред църквата „Св. Седмочисленици“, както на десетки места в ремонтите на София.  

Друга лъже е, че Елена Йончева и БСП не са подали нито един сигнал до органите, нито за оградата, нито за „Кумгейт“ в Хасково, нито за строителството на пътища.

Уважаеми български граждани,

Внесли сме: сигнал до главния прокурор от 09.07.2017г. за оградата, делото е образувано и се разследва; сигнал за оградата има до всички европейски посланици; сигнал до главния прокурор от 12.01.2018 г.- за Хасково и „Кумгейт“, образувано е дело и се разследва; сигнал до Софийска градска прокуратура за разходване на финансовите средства за ремонт и поддържане на пътната мрежа в България от АПИ, официално подписан от народни представители от БСП. Образувано е обединено дело със сигнал от ОЛАФ. Вчера и главният прокурор се самосезира по данните, изнесени за Министерство на културата. Надявам се, че по същия начин  прокуратурата ще се самосезира и ще влезе и в МРРБ, където този проект се одобрява и се гласува и за където има данни в изнесената информация, че тогавашен директор на дирекция, днешен зам.-министър, също има отношение.  Надявам се, че Главна прокуратура ще влезе в общината и ще провери тези 6 млн. лв.- как са изразходени, ако искаме разследването да бъде пълно, обективно и да доведе до истината.  

На фона на всичко това, е впечатляващо, оглушителното мълчание на премиера Борисов.  Няма сини и червени лампи и изведнъж светлините в Министерски съвет изгаснаха.

Има поне 5 извода от този случай, който не е единичен, а е поредният за управлението на всички правителства на Бойко Борисов. Имахме „Ало, Вальо“, „Ало, Кокинов“, сега имаме „Ало, Банов“. Общото за трите кабинета на Борисов е „Ало, корупция“, „Ало, кражби“.

Това е модел на управление, на задкулисие, където политическата власт, част от съдебната власт и  сенчестия бизнес са заедно, в името на личния си интерес и на личния си джоб, а не на обществения. Второ, това  е модел на две различни реалности, на паралелната държава - в очите на управляващите всичко цъфти и се развива. Никнат заводи като гъби. Бълват продукция. Инвеститорите се надпреварват да дойдат, а театрите са препълнени и няма места и билети. Под това задкулисие - кражби, бедност и нищета на българския народ. Трето, това е един ярък опит да се подменят принципите на правовата държава и свободата на мнение с диктатура. Всеки, който критикува властта и изнася данни за кражби – независимо дали е разследващ журналист, опозиционна партия или президент, е наричан от управляващите клеветник, лъжец, рушител на държавността, сее омраза и разделение. Според управляващите, послушанието, мълчанието, страхът и безропотното съгласие са признаците на съвременната правова държава и на единението на народа. Сериозно сте се объркали, уважаеми управляващи. Четвърти извод: каква администрация създаде Бойко Борисов по време на 10-годишното си управление. Партийните калинки, които са послушни и подписват всякакви документи безапелационно са на почит и с бонуси. Истинската, автентичната, професионално подготвената администрация, която не е съгласна с това, от вчера, това са схемаджии и изнудвачи. И пети извод: според Лиляна Павлова за откриването на Ларгото са изразходени 53 млн. европейски пари. ГЕРБ – гражданите за европейско развитие на България се превръщате в граждани за антиевропейско развитие на България. Защото ако бългаският народ е търпелив, европейският данъкоплатец не е. България не е получила тези средства, за да се отклоняват в частни джобове, а за развитието на държавата и за благосъстоянието на народа й. Според ГЕРБ антиевропейско е да отхвърлиш Истанбулската конвенция, джендър идеологията и Пакта за миграцията. Но е европейско- безстопанствено да пилееш европейските пари. Според ГЕРБ- да се бориш с корупцията е антиевропейско поведение. Но да се крадат европейски средства- е европейско. Следващите месеци ще говорим коя е истинската и автентична Европа и коя е измислената от граждани за антиевропейско развитие на България. Тези пет белега на случая Банов са белези на начина на управление. Те не са прецедент, те са практика. И тази практика не може да се промени със смяната на един министър с друг, който да продължи постарому. Тази практика изисква дълбока промяна на модела на управление. Ние го осъзнахме, но тази промяна изисква много усилия,  много смелост от много хора. Тя зависи от всеки от вас, уважаеми българи. Колкото по-рано я поискате, толкова по-рано ще я почувствате в живота си. Ние вярваме, че тя идва скоро.