Драгомир Стойнев: България не е атрактивно място за инвестиране, но това можем да го променим

Янр 28, 2019 Новини БСП в медиите 0 238

„Визия за България“ очертава ясните проблеми във всеки един сектор, но дава и решения

„България не е атрактивно място за инвестиране. „Визия за България“ очертава ясните проблеми във всеки един сектор, но дава и решения. Това е дългосрочен проект“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в студиото на Нова телевизия. Според него потенциалът ни за икономически растеж е изчерпан. „Липсват капитали – ако чакаме само на международните инвестиции, които са около 800 млн. евро, и българските имигранти, които са най-големият инвеститор и изпращат над 1.5 млрд., няма да се получи“, категоричен е Стойнев. Той посочи, че в Димитровград се е открил нов завод, но южноафриканска фирма, която шиела седалки за луксозни автомобили, построила три завода и напуснала преди месец. Като други проблеми в икономиката той посочи липсата на квалифицирана работна сила, нови технологии, стратегия за инвестиране в биотехнологии, нанотехнологии, нови материали, микроелектроника. „Държавата трябва на пазарен принцип да се съревновава с всички. Защо има държавно предприятие, като ЧЕЗ, което инвестира в чужбина, а няма българско държавно предприятие? Политиците – вън от управлението на всички предприятия“, подчерта той. Според него предприятия, които са с 50% държавно и общинско участие, трябва да се управляват на пазарен принцип – професионален мениджмънт с международен конкурс, екип, който се избира, и тези хора могат да бъдат уволнени, ако не изпълняват бизнес плана, а не при всяка смяна на властта, да се сменя и ръководството. „Десетте най-оборотни предприятия в света, според Форбс, имат мажоритарен дял от държавите. Никой не говори за връщане на старата система“, категоричен е народният представител. Стойнев подчерта, че Летище „София“ работи на печалба. „Защо се дава на концесия? Може да се направи международен конкурс, избира се екип и тези хора управляват предприятието в продължение на 10 години. А не политиците да се месят“, каза още той.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ обясни, че на Конгреса са одобрени два документа – платформа за предстоящите европейски избори и „Визия за България“. „Подкрепихме и Елена Йончева. Тя е разследващ журналист и това, което се случва около нея, разтърси страната. Тя запази своя инстинкт да търси истината и да удря точно“, допълни той.

„Президентът е прав, че има несигурност и е необходима смяна на модела. Всички сме наясно, че скоро ще има предсрочни избори. Управлението е нестабилно, раздира се от скандали, не чертае перспектива за развитие на страната, това, което се обещава, не се изпълнява. Битовата престъпност е много сериозна“, коментира Стойнев.