Георги Свиленски: Над 2000 души на Конгреса застанаха зад Елена Йончева

Янр 27, 2019 Новини БСП в медиите 0 1020

Обвинението срещу нея е нелепо

„Зад Елена Йончева застава не само ръководството на партията и парламентарната група, но и над 2000 души, които станаха на крака по време на Конгреса на БСП. Обвинението срещу нея е нелепо“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред БНР. „Йончева е депутат от 2 години, а журналист повече от 20. Обвиняват я за случай от 2013 – 2014 г. Т.е. прокуратурата и тези, които подават сигнала, са имали 4 години да я обвинят. Ако са имали данни за престъпление, значи те са го прикривали“, каза още народният представител. Той припомни, че Елена Йончева е изкарала „Кумгейт“, случая с оградата, поискала е проверка на българските магистрали. „Видяхте какъв вой стъпи. Изкараха 1000 машини на улиците да протестират. Защо е този страх, ако всичко е нормално? Защо се притесняват да дойде независима лаборатория и да провери на 10 места българските пътища, за да разберат хората по безопасни пътища ли пътуват, как са изхарчени парите на Европа и България?“, попита той.

Народният представител подчерта, че КТБ е била банка на годината, а банкерът, който  я представлява, е награден от Цветан Цветанов за банкер на годината. „При „Суджукгейт“ е ясно – дават се тонове суджук за премиера. Това е практиката на управление. Не виждам защо се обиждат, че ги наричат шайка. Това са думи на техен човек, който ги определя. Ние само го цитираме“, коментира Свиленски. Той припомни и че преди две години БСП е поискала имената на всички политици, които са имали досег с КТБ да бъдат извадени. „Защо не ги показват?“, попита народният представител.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ определи като притеснителен  процеса как действат българските правораздавателни органи, когато някой, в случая депутат от БСП и журналист, си позволява да разкрива корупционни схеми в управлението. „Колко сигнала бяха подадени в прокуратурата през годините и бяха скрити от обществото? Затова сигналът, който Елена Йончева ще представи в Българска свободна телевизията, ще покаже на хората доказателства и свидетели, а след това ще бъде подаден в прокуратурата. Ще представи прикриване на корупция от министри“, обясни той.

„БСП е единствената партия, която вече има предизборна платформа, свързана с европейските избори – „Визия за Европа“, заяви Свиленски. По неговите думи ГЕРБ си правят оперативки, на които са им се накарали да не се самозабравят, но нямат платформа за изборите. „Според мен не са се самозабравили тези, които бяха в залата, а тези, които бяха на трибуната“, коментира той. Народният представител е на мнение, че чрез платформата българското общество ще може да разбере европейска партия ли е БСП, за какво е в Европа и против какво. „Ние сме против плана „Макрон“, против Истанбулската конвенция, Пакта за ООН – неща, които Борисов искаше да прекара тихомълком през България. Искаме българските граждани да разберат посланията ни и това, което искаме да направим в България, и да ни дадат възможност тези неща да се случат“, каза още Георги Свиленски.