Кристиан Вигенин: „Визия за България“ дава надежда на българите, че една различна България е възможна

Янр 27, 2019 Новини БСП в медиите 0 1229

27.1.2019

„Визия за България“ дава надежда на българските граждани, че една различна България е възможна“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в сутрешния блок на БНТ. Той обясни, че на Конгреса е представено виждането на левицата за развитие на България, а чрез приемането на предизборната платформа - визията за развитието на ЕС. „Това, което предлагаме, е отрицание на модела, който за 10 години изградиха ГЕРБ. Във всяка сфера имаме предложения как да стане по-добре“, допълни той. Вигенин подчерта, че документът, който е бил приет вчера, е бил обсъден с близо 40 000 членове и симпатизанти на БСП, както и с представители на обществени организации. „За него има много широка подкрепа и отразява в огромна степен обществените очаквания“, каза още той. Според него в момента е трудно да се посочи политика, която работи добре с реални резултати. „Основният проблем на българското общество е тежкото социално разделение. Факт е, че ние сме страната в ЕС, която е на дъното на всички възможни класации и падна допълнително, но сме и страната с най-дълбоко социално разделение между най-богати и най-бедни“, коментира народният представител. Той посочи и друг проблем - демографската политика. „България буквално изчезва и то не само заради ниска раждаемост и висока смъртност, което е свързано със социалната политика, подкрепата за деца и здравеопазването, но и с това, че хората продължават да напускат страната и то по-младите и перспективните“, уточни Вигенин. Като следващ проблем той посочи срива на инвестициите. „Защо предприятия напускат страната, която уж е рай за чуждите инвеститори? Има структурни проблеми, замазват ни очите с медийни послания, но реалността е много по-сурова и хората го усещат“, категоричен е депутатът от левицата.

Кристиан Вигенин обясни, че от утре ще започнат номинациите в партията за еврокандидати. „Този процес ще приключи март месец. Тогава ще се определи и водачът на листата. Не е случайно, че ние тръгваме първо с платформата. Искаме да покажем нашите идеи и на тази база ще търсим кандидати, които да ги защитят по най-добрия начин в бъдещия европарламент“, обясни той. Народният представител подчерта, че социологическите агенции, които са близо до управляващите, дори дават минимална разлика между ГЕРБ и БСП. „Според наши изследвания, които смятам, че са по-реалистични, ние вече сме пред ГЕРБ. Нас ни подкрепят не само нашите избиратели, а разширяваме към хора, които преди не са гласували за БСП“, каза още секретарят на ПГ на „БСП за България“. По неговите думи ГЕРБ продължават да живеят в своя измислен свят, в който се опитват да убедят и гражданите, но това става все по-трудно. „Не случайно и на последното заседание на ГЕРБ, което трябваше да стегне редиците им, единственият, който си дава сметка за тежките проблемите на партията, беше Бойко Борисов“, коментира Вигенин. Според него управлението е изчерпано. „То няма идеи, защото ГЕРБ е доста затворена структура. Няма реформи, малката коалиция се разпада“, допълни Вигенин.

„Стоим зад Елена Йончева. Тя показа много от недъзите, проблемите и корупционните схеми на управляващите. Това явно на някой не се хареса и е причината за атаката срещу нея“, категоричен е депутатът от левицата. Според него обвинението е скалъпено и сякаш Йончева се е оказала основният виновник за проблемите с КТБ. „Тя получи огромна подкрепа от много журналисти и международни институции. Вместо да й извадят очите, изписаха веждите на Елена Йончева и на партията. Тази ситуация беше много сплотяваща. Очакваме с нетърпение разкритията, които тя ще направи за корупция“, допълни Вигенин. Той е на мнение, че тя ще ги изнесе публично, за да няма възможност факти и моменти от нейните разкрития да бъдат по някакъв начин прикрити. „Имаме съмнения около безпристрастността на прокуратурата“, допълни Кристиан Вигенин.