Ситуацията в България е като потъването на Титаник – хората се давят, а правителството свири весела музика

Май 29, 2010 Новини БСП 0 1303

Ситуацията в България може да бъде сравнена с потъването на Титаник - правителството играе ролята на оркестъра, който свири весела музика, за да може бедните от третата класа да се удавят в добро настроение, докато богатите от първа класа се спасят

Ситуацията в България може да бъде сравнена с потъването на Титаник - правителството играе ролята на оркестъра, който свири весела музика, за да може бедните от третата класа да се удавят в добро настроение, докато богатите от първа класа се спасят. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев по време на срещата на Комитета за Югоизточна Европа на Социалистическия Интернационал, която се провежда в Тирана, Албания. Лидерът на БСП запозна участниците във Форума с актуалната политическа ситуация в България. Той изтъкна, че не само опозицията, но дори чужди издания като „Икономист" констатират, че България тръгва по пътя на полицейска държава. Критикуват се популистките акции на правителството, които имат за цел единствено да скрият неговата  икономическа безпомощност.

Сергей Станишев коментира, че най-ефективният път на развитие на Югоизточна Европа в контекста на европейската й перспектива е засилването на регионалното сътрудничество. По думите му това е единственият начин да се върви от войни и конфликти към европейска интеграция на страни с развито демократично общество и по европейки работещи институции.

Сергей Станишев изрази своята и на БСП подкрепа за усилията на Социалистическата партия в Албания да се излезе от политическата криза, в която е страната. Кризата е предизвикана от невъзможността на управляващи и опозиция да постигнат компромис за прозрачността на изборния процес. Лидерът на БСП подчерта, че спирането на стачните действия от страна на социалистите и готовността им за конструктивен диалог е доказателство за политическата зрялост на Социалистическата партия в Албания. Тя доказва, че е национално отговорна пред целия албански народ и в този критичен момент извежда на преден план стратегическата задача - интегрирането на Албания в ЕС.

Основни теми на срещата на Комитета за Югоизточна Европа на Социалистическия Интернационал са:  демократизацията на региона на Югоизточна Европа, засилването на регионалното сътрудничество между страните и партиите от региона и актуалната политическата обстановка в страните-участнички. Комитетът е съпредседателстван от председателя на НС на БСП  Сергей Станишев и Еди Рама, председател на албанската Социалистическа партия.