Организирана политическа група с участието на министър Симеон Дянков и депутат от ГЕРБ тормози пловдивчани

Депутатите от Коалиция за България  се включват в подписката за оставка на финансовия министър Министърът на финансите Симеон Дянков незабавно да допусне разглеждането на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ за Община Пловдив

Депутатите от Коалиция за България  се включват в подписката за оставка на финансовия министър

Министърът на финансите Симеон Дянков незабавно да допусне разглеждането на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/ за Община Пловдив. За това настояват народните представители от Коалиция за България, след като стана ясно, че с нарочно писмо българският финансов министър е блокирал тегленето на заем от ЕБВР за Община Пловдив. Заемът е на стойност 30 млн. лв. и е предназначен за ремонт на 300 шосета в града.

Председателят на пловдивския общински съвет Илко Илиев обясни в парламента, че заемът е бил готвен в продължение на две години съвместно с експерти от самата банка. По думите му преди месец частна фирма „Агенция за транспортни проучвания"  е написала „донос" до европейската банка срещу заема. „Оказа се, че шеф на тази фирма е съпруг на депутат от ГЕРБ", коментира Илиев. Той изтъкна, че в последствие министърът на финансите, използвайки същите аргументи като тези на „незнайната агенция",  пише до банката да се отложи разглеждането на заема. „Това е безпрецедентно действие срещу независимата местна власт", коментира Илиев и отбеляза, че Симеон Дянков никога не е искал информация от Община Пловдив по въпроса.

„Днес, когато България страда от липса на инвестиции, когато строителният сектор се нуждае от поръчки, а българските граждани заслужават да имат благоустроени улици, ние сме свидетели на една практически организирана политическа група", коментира депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски. По думите му тази група се състои от директора на „Агенция за транспортни проучвания" инж. Силви Алексиев, от неговата съпруга - депутатката д-р Геновева Алексиева и министъра на финансите. „Те си позволяват с писма до Борда на директорите на ЕБВР да стопират заем, който ще помогне за развитието на втория по големина град в България", отбеляза Михалевски. По думите му заемът е абсолютно допустим, с ниска лихва и дългосрочно изплащане. Депутатът определи аргументите на Дянков като несъстоятелни и изрази възмущението си от пряката намеса на централната власт в суверенната по Конституция местна власт. „Смятам, че няма гражданин на град Пловдив и гост на град Пловдив, който да възрази срещу този проект", каза депутатът. 

Димчо Михалевски изтъкна, че през последните пет години България, МРРБ и различни негови държавни дружества са сключили важни договори с ЕБВР. За последните години са били  решени възлови въпроси на Бургас с над 9 млн.евро от ЕБВР за главния водопровод на града. Беше изграден главния водопровод на Русе също за над 9 млн. евро., беше премахнат 40 годишният воден режим на Стара Загора със заем от 12 млн. евро., решен е и въпросът с главните водопроводи на  Пловдив.

Депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев отбеляза, че народните представители от левицата от Пловдивския избирателен район са поискали среща със Симеон Дянков, но такава им е бил отказана. „Това е доказателство, че част от изпълнителната власт, вицепремиери, категорично нарушават Конституцията на България. Те не се съобразяват с позициите и мненията на народните представители", каза Мутафчиев. По думите му министър Дянков многократно показва свои действия против интересите на пловдивчани. Мутафчиев обяви, че депутатите на Коалиция за България от 16-ти и 17-ти МИР ще подкрепят инициативата за събиране на подписка за оставката на министъра на финансите Симеон Дянков. Подписката е инициирана от жители на Пловдив и общински съветници от града.

Малко след изявленията на депутатите от Коалиция за България, финансовият министър Симеон Дянков им определи среща тази вечер от 19 часа по проблемите, които повдигнаха.