Жельо Бойчев: Много язовири са под и около най-ниското работно ниво

Таско Ерменков: Загубите от продадени количества електроенергия от ВЕЦ за три месеца са приблизително 90 млн. лв. за НЕК

„През изтеклата година сме свидетели на не много логични управленски решения в енергийния сектор. През лятото беше спряно производството на електроенергия от т.нар. американски централи. Потреблението беше компенсирано с производството на електрическа енергия от ВЕЦ на НЕК. Това доведе до изпразване на язовирите“. Това заяви народният представител Жельо Бойчев от парламентарната трибуна. По неговите думи към днешна дата много язовири са под и около най-ниското работно ниво. „Почти не могат да бъдат ползвани водните запаси от язовирите за производство на електрическа енергия. По моя информация, министър Димов е издал редица постановления и актове, в които са констатирани нарушения на използването на язовирите по графика, който утвърждава Министерството на околната среда и водите“, допълни Бойчев и попита - какво е състоянието на язовирите, които се стопанисват от НЕК и как се управляват водните ресурси?

„От отговора на министър Петкова не става ясно какво е точното състояние на проблемите с електроенергийната ни сигурност, свързани с моментното състояние на язовирите, управлявани от НЕК“, допълни темата народният представител Таско Ерменков. Той посочи данни, според които производството на АСЕ и Контур Глобал 2018 в сравнение с 2017 – общо 560 408 МВч по-малко или около 17 млн. лв. загуби за системата. „Това довежда до производството на електроенергия от ВЕЦ за покриване на търсенето. Продадени количества електроенергия от ВЕЦ за трите месеца – юни, юли и август 2018 г, загубите са приблизително 90 млн. лв. за НЕК“, обясни Ерменков. Според него състоянието на язовирите е критично, което от своя страна води до загуба на мощности от ниските нива в размер на около 545 МВ, а ако бъдат включени и закъснелите ремонти и рехабилитации – на близо 700 МВ.

„При това положение и при факта, че в първите 15 дни на годината предприятията на БЕХ са продали на борсата електроенергия средно с 14% по-малко от обичайните им количества, никак не е чудно защо цените на борсата са толкова високи. Какви мерки ще предприеме министърът по отношение на това, ако не престъпно, то най-малкото непрофесионално управление на системата от ВЕЦ?“, попита Таско Ерменков.