Кристиан Вигенин: Заплатите във Външно министерство са едни от най-ниските в администрацията

25.01.2019

"Ножицата в размера на заплатите между МВнР и Министерството на финансите, например, е много голяма. Ако се сравнят с другите министерства, ще се види, че възнагражденията на работещите във Външно министерство са доста под средното. Когато увеличението е с еднакъв процент за цялата администрация, заплатите в МВнР отново остават по-ниски, а разликата в абсолютна стойност расте. Трябва да се намери механизъм за догонващ ръст на възнагражденията." Това заяви Кристиан Вигенин във въпрос към министъра външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. Той попита министъра още дали планира съкращения в щата на ведомството, както и дали ще бъдат пенсионирани служителите, включително посланици, навършили пенсионна възраст.

Кристиан Вигенин припомни, че в края на миналата година вицепремиерът Томислав Дончев е поискал от всеки министър да представи план за съкращение на администрацията в съответното министерство. На първото заседание на Министерския съвет за 2019 г. Бойко Борисов е казал на министрите, че има план за оптимизация на щата, който всеки трябва да изпълни. Вигенин припомни още, че през първия мандат на ГЕРБ бюджетът и щатът на МВнР са били орязани шоково, заради което и заплатите във ведомството са останали едни от най-ниските в администрацията. Вигенин нарече унизителна практиката при преминаване на работа на задграничен мандат дипломатите да бъдат преназначавани на щат със значително по-ниско възнаграждение, а доходът да се допълва с командировъчните, които получават. Това според него води в перспектива до това, че българските дипломати при пенсиониране получават по-ниски пенсии. "Тази практика трябва да бъде прекратена, защото не може държавата да прилага техники, срещу които се бори по отношение на частния бизнес."

Министър Захариева подчерта, че единствените предвидени съкращения са бройките, разкрити временно за Българското председателство на Съвета на ЕС. Тя се съгласи с Вигенин, че независимо от това колко богат опит  има един служител, той не може до безкрайност да заема държавна служба, с оглед на напредването на възрастта му. Тя го увери, че нейните предложения за нови послани;и са съобразени с това дали биха имали по-дълъг хоризонт за работа.