Корнелия Нинова: Процесът срещу Елена Йончева не е наказателен, а политически

Заедно можем да отхвърлим авторитарния режим на Борисов

Декларация от името на ПГ на „БСП за България”

Уважаеми български граждани,

През 2014г. беше обявен фалитът на Корпоративна търговска банка. През 2017г. прокурорът Иван Гешев обяви, че в модела КТБ са разкрити връзки на политици, които са получавали нерегламентирано пари в брой, по нареждане на Цветан Василев. Веднага написах писмо до Специализираната прокуратура и поискахме имената на тези политици да бъдат обявени публично. Сега е  края на януари 2019 г. и както сами знаете нито един политик не е обявен публично и срещу него не е започнало разследване. За това пък беше повдигнато обвинение на колегата  и журналист Елена Йончева. И се питаме - защо сега, след 5 години?

Уважаеми българи , за 5 години Елена Йончева нито веднъж не е викана, не е разпитвана и не й е дадено право  да обясни и да представи документи и доказателства. За 5 години никой около разследването КТБ не е чувал за името на Елена Йончева. Стои въпросът защо точно сега и точно на нея се случва това? Защото това е политически процес, а не наказателен, това е репресия заради нейната смелост да изнесе случаите на кражби и корупция в България, на оградата с Турция, „Кумгейт” в Хасково, строителството на пътища  и да си позволи да започне разследване за къщата на един политик  в Барселона, както  и да го осъди за лъжа. Това е причината днес Елена Йончева да е подложена на тази репресия.

Ние всички стоим зад нея, и ПГ на „БСП за България”, и БСП. Няма да позволим върху нея да се упражнява натиск и ще я подкрепим с всички възможности, които имаме, като партия  и като нейни колеги. От днес привличаме и международна подкрепа, като изпращаме писма с пълната информация за случващото се до посолствата на ЕС, до Международната федерация на журналистите, Европейската федерация на журналистите, Репортери без граници, които ни отреждат ужасното 111 - то място по свобода на медиите, по време на управлението на Бойко Борисов.

Този въпрос, уважаеми българи, не е просто за защита на Елена Йончева, той е симптоматичен въпрос за няколко неща. КТБ е ярък пример  за задкулисие, сливане на власт и пари, на мафия и управление и истинските виновници няма да бъдат разкрити и наказани. Те стоят и сега отзад, в това задкулисие, и продължават да разграбват КТБ, за която вие платихте от джоба си.   Второ - това е моделът на прехода, който за съжаление продължава и днес, и на който две години предлагаме да сложим край. Това обаче е и трети въпрос, не за Елена Йончева, а за държавността, защото грубо потъпква принципите за разделение на властите – изпълнителната власт използва част от съдебната за политическа репресия. Това са последните опити на една авторитарна власт да използва всички мерки, за да се спаси. Това е образ и на друг елемент на правовата, демократична и конституционна България – да се отнеме всяка свобода на словото, на различното мнение, да се накаже този, който критикува и има смелостта да показва корупцията на властта. Това е и тест за съпротивителните сили на нашето общество.

Благодарим на Съюза на българските журналисти, Клъстър за свободно слово, на хилядите хора, които се обадиха на нас и на нея, за да изразят подкрепа. Вие показахте, че обществото има съпротивителни сили и можем заедно, не само да осъдим авторитарния режим на Борисов в България, можем заедно да го отхвърлим.