Кристиан Вигенин: Икономически просперитет и социална справедливост можем да гарантираме само в рамките на силен и независим Европейски съюз

25.01.2019 г.

Външната политика на Европейския съюз, бъдещето на трансатлантическите отношения и мястото на България в променящия се свят обсъдиха участниците в дискусия, организирана от Европейският съвет за външна политика (ЕСВП) в София на тема „Възможна ли е Европа на първо място?“. В рамките на дискусията на секретарят на ПГ "БСП за България" и председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ) Кристиан Вигенин обърна внимание, че промените в американската външна политика, които се наблюдават след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, се дължат не само на смяната на администрацията, а са израз и на различна ценностна платформа. „Един от основните въпроси, на които политици и анализатори следва да си отговорят, е как Тръмп си представя бъдещата роля на САЩ в света. Обещаните във вътрешен план реформи, целящи повече работни места и икономически растеж, може и да печелят избори, но някои от действията на американската администрация във външнополитически аспект рискуват да подкопаят ролята на Съединените щати на глобалната сцена”, заяви той. Председателят на КЕВКЕФ припомни, че в миналото европейските партньори често са подкрепяли САЩ в техните международни инициативи, дори и без да споделят изцяло възгледите им, като очакванията им са тази солидарност да бъде взаимна. Според него в противен случай Съединените щати рискуват да се окажат без съюзници във важни за тях моменти.

Вигенин отбеляза, че ситуацията за Европа е не по-малко сложна – Европейският съюз е в процес на търсене на себе си, Брекзит породи много въпроси за бъдещето, въпреки че и стресна някои от държавите-членки и подкрепата на европейските граждани за ЕС отново расте. „При тези обстоятелства България не може да си позволи да си затваря очите или да приема желаното за действително. Нашият шанс да изградим икономически просперитет и социална справедливост за българите е възможен единствено в рамките на стабилен и основан на  общи ценности Европейски съюз, който е силен както икономически, така и политически на световната сцена”, секретарят на ПГ на левицата. Вигенин подчерта също, че Европейският съюз в бъдеще трябва да може да разчита само на себе си, що се отнася до сигурността. "Съюзът винаги е бил лидер по въпросите на демокрацията и човешките права, подкрепял ги е ефективно със своята "мека сила". Време е обаче тази „мека сила“ да бъде допълнена и от изграждането на капацитет в „твърдата“, военна сила”, каза той.

Не на последно място Вигенин изтъкна, че не бива да се преувеличава значението на предстоящите европейски избори – те няма да са така решаващи за ЕС, както някои ги представят, но със сигурност ще дадат началото на един нов дебат за бъдещето на Европа. "Настоящите евродепутати бяха избрани преди пет години в условията на един съвсем различен свят, различен Европейски съюз, а съставът на следващия Европарламент ще отразява по-точно настроенията, страховете и надеждите на европейските граждани днес", заключи той.