Драгомир Стойнев: Елена Йончева стана подсъдима, защото изнесе факти

Янр 24, 2019 Новини БСП в медиите 0 1289

24.1.2019

„Елена Йончева стана подсъдима, защото изнесе факти. Подкрепяме я и вярваме в българското правосъдие“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в сутрешния блок на Българска свободна телевизия. Той подчерта, че Елена Йончева от две години е политик, но преди всичко тя е разследващ журналист, който винаги е търсел истината и не се е страхувал да се бори за нея. „Тя е била в най-отдалечените точки в света, където има огромни конфликти, била е отвличана, ранявана. За две години, като политик, тя разкри доста афери на управляващите, като започнем с „Кумгейт“, оградата, която пада при дъжд, въпреки че Валери Симеонов я представи като Великата китайска стена. Има и филм на Йончева, който показва как нелегалните имигранти преминават тази ограда. Тя показа, че са изхарчени огромни средства за нещо, което е изпълнено некачествено“, подчерта Стойнев. Според него това се случва и с пътищата – един месец след откриването започват ремонтите. „Елена Йончева беше и тази смела жена, която заяви, че искаме проби от изградените магистрали, имаме проблем с качеството и искаме проверка. Проблем с качеството има, защото трябва да се дават комисионни и съответно да се пести от материала“, категоричен е народният представител. Той е на мнение, че се изразходват не само национални средства, но се краде и от европейски. „Стигна се до безумието да се протестира против опозицията. Месец след този протест разбрахме, че по един изключително непрозрачен начин, без обществена поръчка, 1 млрд и 300 млн. лв от парите на българските граждани, ще бъдат дадени на приближени до властта фирми, а не на тези, които са най-добри и могат да изпълнят проектите качествено“, каза още Стойнев.
„Има уплах в управляващите. Самият Борисов призна, че има изравняване на очакванията за евровота. От ГЕРБ са притеснени“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. „Ние искаме в Брюксел да имаме хора с достойнство, които да отстояват националните интереси. Хора, на които, като им се казва, че трябва да приемат Истанбулската конвенция, те да казват не, защото противоречи на нашите семейни ценности. Хора, които да възвърнат достойнството ни като европейски граждани“, заяви той.
Стойнев припомни, че борбата срещу двойните стандарти при храните е започнала още преди три години. „Тогава заявихме категорично, че искаме по-широко предлагане на български стоки в големите търговски вериги. От ГЕРБ ни обвиниха, че това е антиевропейско. Искахме българските семейства и деца да ядат колкото се може по-чиста продукция без консерванти“, обясни народният представител. Той подчерта, че единствено БСП се бори срещу това. „Ние сме болна нация, нямаме добро здравеопазване. Важно е каква храна консумираме“, каза още той. Стойнев подчерта, че председателят на НЗОК, който е избран от ГЕРБ, дори подкрепя идеята на БСП за пълна реформа в системата на здравеопазването.
По повод предстоящия Конгрес на БСП, Стойнев посочи акцентите на събитието. „Политическият доклад на Корнелия Нинова ще даде началото на предизборната кампания. „Визия за България“ - стратегически и важен документ, с който очертаваме основните реформи по сектори и показваме готовността БСП да управлява България. Вторият документ е политическата европейска платформа – „Визия за Европа“, в която очертаваме това, за което се борим – солидарна, равнопоставена Европа, в която няма държави в центъра и държави в периферията. Европа, която да се съобразява с мнението на по-малките държави“, каза още той. Стойнев обясни, че на Конгреса няма да се утвърждава евролистата, а ще се даде старт на номинациите. „Листата ще бъде утвърдена в средата на март месец“, уточни Драгомир Стойнев.