Антон Кутев: Донорите в България трябва да се увеличат 7 пъти, за да оживеят десетки хора

23.01.2019 г.

„Трансплантациите и донорството са начин за спасяване на животи. За съжаление се запознах с много хора, за които това е въпрос на дни или на седмици. С днешната инициатива наистина ще помогнем на много хора“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на откриването на изложба в подкрепа и насърчаване на донорството в страната. „Изложбата има конкретна цел – да подпомогнем донорството до степен, в която то трябва да се увеличи 7 пъти, в сравнение с данните към момента. Единствено такова увеличение на донорите в България ще даде възможност да бъдем равноправни членове на „Евротрансплант“, а това би дало възможност на десетки хора годишно да оживяват“, подчерта народният представител. По неговите думи това в момента не се случва, защото няма достатъчно донори. „Следващата цел е да съберем средства, за да стартираме  програма за изграждане на чешми в различни градове“, допълни народният представител.

Кутев благодари на всички, които са се включили в инициативата, пренебрегвайки свои политически и други различия. „Всяка една от парламентарните групи ще се включи в кампанията, като дари средства в един български град да бъде построен паметник на донора. Каузата е позитивна и много добра“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Той съобщи, че досега писма за съгласие и за реализация на тези дарения има от кметовете на Плевен, Шумен, Велики Преслав, Троян и Варна.

Стефан Тамбуев: Един човек с донорство може да спаси минимум 7 човешки живота

„Чешмата е като портал, през който преминават или се връщат хората, защото възможността за донорство на един човек, благодарение на неговите близки, може да спаси минимум 7 човешки живота“, заяви Стефан Тамбуев, председател на Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. „Независимо от противоречията, тази изложба обедини различни политически сили и неправителствени организации, както и хора с различни разбирания и социално положение. Целта на изложбата е точно такава“, допълни той. Тамбуев допълни, че в тази изложба са застъпени всички фотографски жанрове. Участват и корифеите на българската фотография, които дават невероятен принос като старт на една идея, която ще се развива всяка година.

„Трансплантациите десетилетия вече фокусират твърде много болка, страдание, гняв, надежди, чиновническо безхаберие. От друга страна те са едно невероятно постижение на медицината и човечеството, за да помогне на страдащия. Длъжни сме да се обединим в усилията да предложим помощ на хората, които се нуждаят от трансплантация“, коментира журналистът Мария Чернева.

Донка Михайлова: Кметовете на България ще бъдем гостоприемни към даренията и ще развием благородната каузата

„Искам да изразя уважение към усилията на народните представители да застанат зад тази толкова благородна кауза. Кметовете на България ще бъдем гостоприемни към даренията. Не само чрез чешмите, които ще бъдат създадени, но и чрез много други прояви, идеята ще стигне до гражданите на нашите общини“, заяви кметът на Троян Донка Михайлова.

На събитието присъстваха и членове на здравната комисия към НС, представители на Изпълнителната агенция по трансплантации, много неправителствени организации.