Момчил Неков: Постигнахме забрана за двойния стандарт спрямо България и минимална глоба за нарушителите от 10 милиона евро

22.01.2019

“С днешното гласуване слагаме край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа. Услията ми от последните две години дадоха ясен резултат за България - още по-смел от очакваното. Минимум 10 милиона евро ще е глобата за закононарушителите, която държавите членки трябва да използват за възстановяване на вредни по интереса на гражданите на държава членка”. Това коментира Момчил Неков - българският докладчик по темата Двоен стандарт в ЕП и специален докладчик на Комисията по земеделие по темата.  Той допълни, че най-голям успех е включването на двойния стандарт в черния списък на ЕС като нелоялна и наказуема практика. "Това срещна много силен отпор от редица колеги на запад, но предложението беше прието в крайна сметка”, каза още Неков. 

“ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. Ние в ЕП обаче искаме глобата да е поне 10 милиона евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година - която от двете суми в по-висока", добави Момчил Неков. Той обясни, че това означава, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, ако търговец пласира детски  продукт с ГМО царевица например, то глобата ще е минимум 10 милиона евро и с тези пари трябва да се създаде фонд за компенсации.

След настояване от страна на ЕП, Еврокомисията предложи законодателни изменения за прекратяване на двойния стандарт. С влизането им в сила ще се сложи край на двойния стандарт в ЕС. Феноменът се характеризира с различни продукти и съставки за потребителите от Източна и Западна Европа.