Георги Гьоков: БСП подкрепя Закона за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората

Виолета Желева: Необходимата промяна в системата на социалните услуги не може да се осъществи само чрез по-строг контрол и мониторинг

Георги Гьоков: БСП подкрепя  Закона за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората

 

Ако не бъде обезпечен финансово, законът ще остане само добро пожелание

 

„БСП подкрепя  проекта на Закон за социалните услуги, защото е отдавна обещан и чакан от хората“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“  Георги Гьоков в пленарна зала. Той обясни, че наред с добрите неща, които има в закона, той има и своите недостатъци – не дава решения за преодоляване на регионални различия за предоставяне на социални услуги „На места в държавата липсва възможност за предоставяне на такива социални услуги за уязвимите потребители, които на други места се смятат за елементарни. Под въпрос е дали този закон ще преодолее регионалните различния“, обясни той. По думите му децентрализирането на предоставяне на социални услуги не се случва в необходимата степен. Като друг недостатък той посочи, че  остава нерешен въпросът за капацитета- както физическия, така и уменията и пригодността на Агенцията за социално подпомагане да прилага и изпълнява целите на закона. Той подчерта, че законодателят прехвърля отговорности и задачи на администрацията, а тя е най-лошо платена. „В този закон пред социалните услуги има не само законодателни, но и финансови пречки – ако не бъде обезпечен финансово, всичко ще остане само едно добро пожелание“, категоричен бе той.

Гьоков подчерта, че продължава да намалява относителният дял на БВП за социални плащания, а има нарастващото социално недоволство в цяла Европа. „Вие обещахте закон за социалните услуги, който да е готов през 2016г, а сега е 2019г.  Ако спазвате сроковете, записани в собствените ви документи, социалното напрежение в България ще бъде по-малко“, каза още Георги Гьоков.

 

Виолета Желева: Необходимата промяна в системата на социалните услуги не може да се осъществи само чрез по-строг контрол и мониторинг

 „Необходимата промяна в системата на социалните услуги не може да осъществи само чрез по-строг контрол и мониторинг. Спорно е създаването на нова агенция за качеството на социалните услуги към министъра на труда и социалната политика, която ще извършва лицензирането, ще следи за контролирането и спазването на стандартите за качество“, заяви народният представител от левицата Виолета Желева. По думите й въпреки, че имаме уверение, че новата агенция ще бъде създадена в така съществуващата щатна численост на МТСП, ще са нужни значителни средства за създаването й. Тя попита и с какъв ресурс ще бъдат подготвени хората, които ще участват в новата структура, защото е очевидно, че ще трябва да преминат през обучение. „Добре е трудът на социалния работник да се цени и да се търсят начини той да бъде достойно заплатен, а не да създаваме безброй агенции, които да размиват своите отговорности“, заключи тя.

 

Надя Клисурска: 47 общини не предлагат никаква форма на социална услуги

„В момента 47 общини не предлагат никаква форма на социална услуги. Идеята е с новия закон хората сами да избират доставчик на социална услуга, докато в момента са длъжни да отидат там, където ги отвежда направлението“, заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Надя Клисурска. По думите й въпросът е- как  общините ще се справят с новите отговорности и административен капацитет, които държавата смята да им прехвърли. „Идеята е държавният бюджет да финансира занапред само гарантирания пакет от минимални услуги, залегнал в националната карта, за допълнение всяка община трябва да вложи собствени средства и да търси източници отвън“, коментира тя и заяви, че какво точно ще съдържа минималният пакет, никой не може да каже. Тя попита- как общините, през своите бюджети, ще се справят с мрежата от социални услуги, които сега съществуват, но няма да са част тази национална карта. По думите й отговорът е даден – с търсене на публично-частно партньорство, но то ще се осъществява през стандартите, чието формулиране тепърва предстои. Клисурска допълни, че не е ясен и ресурсът, който държавата ще трябва да задели за обезпечаването на закона, като от предварителната оценка става ясно, че ще е поне двоен на сегашния.