Вигенин към правителството за самолетите: Няма да подпишем празен чек. Таванът за България е 1,8 млрд. лв.

Славчо Велков: Ще подкрепим мандата за водене на преговори, но не и отклоняването от задължителните условия в рамката

"Няма да подпишем празен чек. Таванът за България е 1,8 млрд. лв."Това заяви в пленарна зала секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин за закупуването на самолетите. Той обясни, че БСП не е изразявала предпочитания към определен самолет, а е настоява единствено изборът да отговаря на нуждите на ВВС и на изискванията, приети от НС. Вигенин изтъкна, че БСП подкрепя модернизацията на Българската армия. „Вие обаче искате да подпишем празен чек на правителството, в противоречие на решение на НС, утвърждаващо задължителни изисквания. БСП не може да подкрепи това”, обърна се социалистът към управляващите. По думите му има няколко причини левицата да не подкрепя това искане -  отклоняването от изискванията, приети от НС, е отклоняване от интересите и възможностите на България;  процедурата, планирана като прозрачен процес, завършва с привкус на бързане, външен натиск и трансформиране на процеса от изисквания, на които кандидатите трябва да отговорят, на изисквания от единия кандидат, на които България трябва да отговори; БСП не приема игрите със стотици милиони в името на неясно формулирани ползи. „Дали сме съгласие за таван от 1,8 млрд. лв. и няма да отстъпим от него, защото България не може да си позволи да похарчи повече”, заяви той и допълни, че правителството само се поставя в слаба позиция, допускайки отстъпление от тази сума. По думите му всички действия на правителството и мнозинството, от първия ден, са били насочени към постигане на този резултат.

Кристиан Вигенин коментира, че трудността си да мотивират направения избор с технически изисквания е принудила управляващите да извадят политическите аргументи - да закупим въоръжение от партньор в НАТО, да утвърждаваме стратегическото партньорство със САЩ и това, че съседните страни ползват същите самолети. ”Тези аргументи важаха и преди началото на процедурата. Ако резултатът е бил предрешен, защо разигравахме останалите партньори и компании?, попита той и подчерта, че с  действията си управляващите поставят и партньорите от САЩ в неловко положение. „Остава въпросът- дали, ако бе отменена рамката преди процедурата, нямаше да има и други партньори от НАТО, които да направят предложения, може би и по-изгодни”, обясни той.

Кристиан Вигенин заяви, че НАТО е организация, която ще продължи да съществува, но се променя и не е организацията от преди няколко години. По думите му все по-видими стават противоречията между САЩ и ЕС. "Ние не искаме тези противоречия и държим на трансатлантическата връзка, но те са породени от днешното американско ръководство”, заяви той. По думите му са  видими  намеренията и желанието на САЩ да инвестират в двустранни отношения, а не в многостранни формати. „Включително и заради това, ЕС ускорява усилията си да изгражда убедителна обща политика за сигурност и отбрана и да развива собствени отбранителни способности, обсъжда се и възможността за създаване на европейска армия.  Днес няма страна членка, която да не подкрепя тази посока на развитие. Единственият спор е, по-скоро, дали тези способности да са допълващи НАТО или да се развиват паралелно”, коментира той.

Кристиан Вигенин каза, че БСП не еднократно е подчертавала, че държи на стратегическите отношения със САЩ. "Ние имаме намерение техният всеобхватен характер  да се развива и да не се свежда само до военно сътрудничество. Според него, ако България също е разглеждана като такъв важен партньор от САЩ, ако дългосрочното сътрудничество в тази сфера е важно за тях, преговорите ще протекат по такъв начин, че резултатите да не се отклоняват от изискванията, приети от българския парламент. „Ако договорът, който бъде представен за ратификация, отговаря на изискванията, които сме приели, ние ще подкрепим ратификацията на този договор. Ако се отклонява обаче от тях, каквито са индикациите, ние няма как да продължим подкрепата си. Българският парламент трябва да бъде уважаван и не може да бъде разиграван по този начин”, заключи Кристиан Вигенин.

„Ние ще подкрепим мандата за водене на преговори. Не подкрепяме отклоняването от задължителните условия в рамката“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Славчо Велков. Според него там, където свършва популизмът, започва лобизмът. „Ние не сме тук да слушаме достойнства и недостатъците на определен тип самолети. Обсъждаме предложения на МС за отклоняване от задължителните условия. Кажете каква е рамката?“, призова той. По неговите думи една голяма част от Комисията по отбрана не е чела доклада на политико-военната група, изводите и мненията в него. Той призова да се направи справка- колко самолета F-16 са излетели на парада в Румъния. И отговори- нула.