Кристиан Вигенин: Голямата ни цел е да променим посоката, в която се развива България

Янр 13, 2019 Новини БСП в медиите 0 901

„Визия за България“ ще бъдe база за нашите предложения и политическа дейност

„Голямата ни цел е да променим посоката, в която се развива България“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин пред БНР. Той подчерта, че приоритетите за новия политически сезон са фокусирани върху вътрешната политика. „НС на БСП прие „Визия за България“. Това ще направи и Конгресът. На тази база ще бъдат и нашите предложения и политическа дейност, като опозиция и подготовка за управление“, заяви Вигенин. Той подчерта, че на пленума е приета и предизборната платформа. Според него трябва да има решителна промяна и в начина, по който функционира ЕС и политиките, които прилага. „Искаме ЕС да бъде един социален съюз, който в много по-голяма степен да отразява тревогите на гражданите и да решава техните проблеми. Съюз, който не е фокусиран върху проблемите на бюрокрацията, а живее с реалните проблеми на държавите и гражданите“, обясни той. По неговите думи ЕС трябва да уважава в по-голяма степен суверенитета на страните членки по въпроси като миграцията. „Различното в нашата платформа е вниманието към проблемите на младите, децата и демографските проблеми в ЕС“, допълни той. Народният представител посочи, че според проучванията евроскептицизмът нараства. Той подчерта, че листата на БСП ще бъде готова в началото на април. „Обновление ще има, но не е толкова важно кой на кое място ще бъде, а каква е политиката, която предлага левицата. БСП има сериозни шансове да спечели тези избори“, каза още депутатът от левицата.

По повод пакета „Мобилност“, Вигенин е на мнение, че тази тема трябва да бъде отложена за след изборите, защото сега, в предизборна ситуация, никой няма да бъде склонен на компромиси. „Трябва да се намерят адекватни решения в спокойна обстановка. Макрон и тези, които го подкрепят, се опитват да поставят под въпрос фундаментални принципи на ЕС за собствен интерес“, каза още той.

„Предсрочните избори в България ще бъдат следствие от всичко, което се случва последните месеци. Те са неизбежни“, категоричен е Кристиан Вигенин. По неговите думи управляващите не успяват да намерят перспективата за развитието на страната. „Цялата политика е насочена към преразпределяне на средства в определени посоки и запазване на властта ден след ден. Това омръзва на все повече хора“, поясни той. Народният представител цитира рейтинги на институциите, според които парламентът има 8% одобрение. „Това е най-ниската точка, която парламент някога е достигал от началото на промените. Отговорността за управлението и начинът, по който функционира парламентът, е на управляващите и мнозинството. Няма как опозицията да е виновна за това“, подчерта Кристиан Вигенин.