Депутати от левицата в Брюксел: Реакцията на правителството по пакет "Мобилност" закъсня

10.02.2019

 „Българските евродепутати се справиха със задачата да бъде отложено гласуването на Пакета „Мобилност“, нека сега и българското правителство да последва техния пример.“ заяви зам.- председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски на протеста в Брюксел.
„Когато се внасят предложения, като пакета "Мобилност", трябва да се търси основно компромис в рамките на Съвета на ЕС. Тази възможност беше пропиляна по време на българското председателство. В този смисъл реакцията на правителството закъсня“, заяви депутатът Димитър Данчев.
Тримата народни представители обясниха, че престои да се чуят мненията на координаторите в транспортна комисия - дали гласуваните днес от комисията доклади ще влязат за гласуване в пленарна зала. Единият от докладите е приет, а другите два не са. „За да се избегнат бъдещи подобни ситуации, е хубаво да се взима становище на ниво правителство и Съвет на ЕС и когато се защитава национален интерес да бъдат потърсени предварително съмишленици и съюзници в предстоящите гласувания. Крайно време е българското правителство да потърси коалиция, заедно със страните, които биха ни подкрепили.“, заяви народният представител Манол Генов. 
На протеста присъстваха над 1000 души – български, румънски и полски превозвачи и синдикати.