Сергей Станишев: Управляващите поставят духовността на българите под въпрос

Май 21, 2010 Новини БСП 0 1319

Ръководството на БСП се срещна с лявата интелигенция по случай 24-ти май 24 май е най-народният празник, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на среща между представители на БСП и лявата интелигенция по случай празника на българската писменост и култура

Ръководството на БСП се срещна с лявата интелигенция по случай 24-ти май

24 май е най-народният празник, заяви председателят на БСП Сергей Станишев на среща между представители на БСП и лявата интелигенция по случай празника на българската писменост и култура. На събитието присъстваха представители на ръководството на БСП председателят на Съвета по културата, духовността и медиите към НС на БСП Стефан Данаилов, членът на ИБ на БСП Янаки Стоилов, депутатът от ПГКБ Валя Богданова, както и десетки представители на културата в различни области - Анжел Вагенщайн, Леда Милева, Нешка Робева, Матей Шопкин, Петя Буюклиева, Искрен Пецов и други. 

Станишев отбеляза, че преди 2005г.  срещите с лявата интелигенция са били приповдигнати, а в последните години е имало много критики към правителството от страна на нейните представители. Стефан Данаилов като министър положи гигантски усилия да създаде една по-добра среда за творческа дейност - това даваше своите резултати, каза още лидерът.

Посрещаме този 24-ти май с по-подтиснато настроение, защото в последно време се случват немалко неща, които създават затруднения на българската култура, наука и духовност, коментира председателят на БСП. Оправдавайки се с кризата, се отива към едни много необмислени и опасни действия в изпълнителната власт и парламента, които поставят под въпрос сърцевината на духовното развитие на националната идентичност. Как иначе може да се квалифицира посегателството върху развитието на една от най-старите институции в България - БАН? - попита реторично Станишев. Как може, пестейки съвсем малко пари, да се поставя под въпрос съществуването на читалища, на театри и на много институции, които бяха опазени в най-тежките години на българския преход? Това е нещо много тревожно! - заяви лидерът на социалистите.

Ние, представителите на БСП, и в парламента, и извън него, ще продължим да отстояваме интересите на културата, на учените и просветните дейци, за да може България да запази това, което е натрупала за цялата си история, обеща Станишев. Този 24-ти май отбелязваме юбилей от създаването на славянската писменост и е важно за всички нас да запазим тази идентичност. Станишев пожела на присъстващите здраве, вяра и оптимизъм.

Българската лява интелигенция е много интересна и много бодра, особено когато е в опозиция, пошегува се Стефан Данаилов докато поздравяваше гостите на срещата. Според него от управлението на новото правителство най-потърпевши ще бъдат науката и културата. По думите му изграденото в последните четири години остава в застой. Той даде пример със свои колеги от Държавния музикален театър „Стефан Македонски", които са направили постановката „Царицата на чардаша" само за 5 300 лв. В тази сума се включват декори и костюми. Това е обидно! - коментира Ламбо. Съставът на театъра е носил материали дори от вкъщи, за да може да се реализира представлението. Той заяви, че за съжаление в областта на културата не се очакват много добри новини. Много ми е сложно да се мотивирам за усмивка на празничния ден, коментира още Данаилов.