Георги Свиленски: ГЕРБ приеха промените за ТОЛ системата и винетките, но българските граждани не ги възприемат

Янр 05, 2019 Новини БСП в медиите 0 1746

05.01.2019 г.

"ГЕРБ приеха промените за ТОЛ системата и винетките, но мнозинството от българските граждани не ги възприемат". Това заяви зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски на пресконференция в централата на партията. Той подчерта, че БСП е била последователна за въвеждането на ТОЛ системата и е отстоявала мнението, че този дебат трябва да бъде проведен в парламента, за да не се стига до ситуацията от последните дни. "На 31-ви декември вкарваме Северната тангента в списъка, на 2-ри януари я изваждаме и казваме на кметовете: "Предлагайте кои пътища да бъдат извадени. Кой даде право  на един директор в едно държавно ТОЛ управление да казва на цяла България да не спазват закона и да казва - "До 15-ти януари не си купувайте винетки"; на Управителния съвет да казват: "До 25-ти няма да проверяваме"? Кой ще плати тези пари на българския бюджет?", попита той.

Свиленски припомни, че един министър на регионалното развитие пое странна морална отговорност- като стана зам.-министър на регионалното развитие, с цел да довърши изграждането на ТОЛ системата и резултатът е явен. "Този зам.-министър ще продължи ли да носи тази отговорност?", попита той.  Отново невъзможността за закупуване на винетки социалистът попита- защо е трябвало да дойде 1-ви, 2-ри януари, за да се сетят управляващите, че на бензиностанциите няма от къде да се купят винетки.

Георги Свиленски подчерта, че при определянето на цените на винетките едни общини ще кажат, че ще са им високи цените, а други, че са им ниски. "Тогава пак министър-председателят еднолично ли ще определя за кой път -колко да бъде цената? Това няма ли да се превърне в инструмент за наказание за непослушни общини? Как изобщо той си позволява да поставя въпросите за вкарване и изкарване на пътищата? Къде са принципите и правилата, по които пътищата ще бъдат определяни?", попита той. Зам.-председателят на ПГ на левицата припомни, че един министър е говорел, че пътищата с лошо качество няма да се таксуват и попита- това също  еднолично министър- председателят ли го определя.

"Г-н Борисов е факир по темата- "Когато с нещо не мога да се справя, да го прехвърля на някой друг“, като случая със Северната тангента -  "Прехвърляме я на общината, вие си я поддържайте". Очаквам в скоро време министър-председателят да прехвърли държавата да някого, защото не може да я управлява", коментира той. По думите му затова в началото на процеса по стартирането на ТОЛ системата БСП сигнализира Министерския съвет да влезе във функциите си. "Не може на 3 обсъждания в НС министърът на регионалното развитие да седи, да слуша и да не отговори на нито един въпрос“, каза Свиленски. "Правителството трябва час по-скоро да освободи държавата от своето управление, защото създава проблеми от първият ден на всяка година", категоричен бе той.

Димитър Данчев към вицепремиера Дончев: Какво се случва с електронното управление?

"Проблемите с електронната винетка са показателни за начина, по който се прави електронно управление в България", заяви народният представител от левицата Димитър Данчев. По думите му за пореден път се прави една система за милиони левове, без да е направена каквато и да е било оценка за въздействие и да бъдат потърсени, конкретизирани и отстранени възможните дефекти в системата. Според него за пореден път сме свидетели- как една система се прави сама за себе си, без да има каквато и да е връзка с останалите системи на електронното управление - системата за електронните разплащания и система за електронното връчване“ "Къде в тази ситуация е г-н Томислав Дончев, отговорникът за електронното управление у нас, с присъщия му оптимизъм, за да ни обясни- какво се случва с архитектурата на електронното управление? Къде е тази архитектура и къде в нея попада системата за електронната винетка? Какво се случва изобщо с електронното управление у нас? Или тази архитектура се намира някъде, където си подпират в министерството краката на столовете?", попита Данчев и подчерта, че имаме категоричен провал във въвеждането на една елементарна и не толкова скъпо струваща електронна система. 

Дора Янкова: Трябва да се носи отговорност от МС и АПИ

"От месец юли многократно поставяхме въпроса- как през регулацията на градовете, през които преминават държавните пътища, хората ще заплащат или електронната винетка, или предстоящата ТОЛ система", заяви народният представител Дора Янкова. Тя отбеляза, че отговорите винаги са били: „Ще го уредим някак си, не се притеснявайте. Това е наше решение“. През юли месец ние предупредихме, че за началото на 2019 г. правителството няма да бъде готово с въвеждането на електронните винетки и ТОЛ системата", каза тя. Янкова припомни, че за три години е трябвало да има създадена работна група -от ноември 2015 г. досега, която междуинституционално да организира въвеждането на електронните винетки и ТОЛ системата. ГЕРБ се разбързаха от юли и сега - нищо. По думите й това, което се е случило в разговора между общините и правителството, е едно грубо нарушаване на принципите на функционирането на държавността, на републиканските пътища, на стандартите и като цяло на управлението на държавата и функционирането на публичната държавна инфраструктура. "Няма как магистрала, първокласен, второкласен и третокласен път да го нарежеш - едното парче на държавата, другото на общината", заяви тя и подчерта, че когато общините са поставили въпроса- дали ще има средства за поддръжка на тази инфраструктура, отговорът е бил- не. "Отговорност трябва да се носи преди всичко от тези, които въвеждаха електронната винетка и ТОЛ системата - МРРБ и АПИ, но отговорността е и правителствена“, заключи Дора Янкова.