Кристиан Вигенин: Преди Коледа завършваме с положителна новина – ще има един министър на ГЕРБ по-малко

Освобождаването на Лиляна Павлова е закъсняло. Ще искаме информация за разходваните средства

„Предложението за освобождаване на Лиляна Павлова, като министър на Българското европредседателството,  е закъсняло“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП  за България“ Кристиан Вигенин. Според него още преди месеци дейността, която е била извършена от повереното й министерство, в рамките на самото председателство, е трябвало да бъде приключена, финализирането на процеса да премине към Министерство на външните работи. По думите му формално е можело тази координация да бъде поета от министъра на външните работи, а реално- от зам.-министър, професионален дипломат да приключи нашите ангажименти към триото. Социалистът заяви, че трябва да отчетем, че в този период са били правени допълнителни разходи, раздавали са се бонуси. „Това е решението на Бойко Борисов и МС, но можеше да бъде и по-различно“, заяви той. Вигенин допълни, че по отношение на числата, които са излезли, свързани с размера на средствата, които са били изхарчени за българското председателство, Павлова е заявила, че то е едно от най-скромните. „Да, така е, дори по-малко от една глоба на ЕК.  Не е важно обаче само какъв е размерът на изразходваните средства, а как те се изразходвани“, коментира той и подчерта, че левицата ще иска справка от министъра на финансите- къде, какви средства са отишли.

Кристиан Вигенин обясни, че след края на Българското председателство са се случили неща, които могат да ни накарат да се зачудим - част от основните спонсори днес са или в ареста или издирвани от Интерпол; не сме в Шенген; нашите превозвачи бяха ударени от решенията по пакета мобилност. „Очевидно има неща, които или не бяха подготвени и направени както трябва, или трябва да си кажем, че предстои много  работа, която не знаем дали това правителство и отговорните за преговорите по тези въпроси са способни да извършат адекватно“, каза още той.  

Вигенин подчерта, че между ръководената от него Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и повереното на Павлова министерство е имало добро партньорство. „Това обаче не може да се каже по отношение на пленарна зала и ангажиментите на премиера. Ние сме единственият парламент в ЕС, в който министър-председателя просто отказва да информира- какво се случва на европейски съвети и дори по време на Българското председателството той прецени, че няма време да информира парламента. Г-жо Павлова, вие се връщате в парламента и се надяваме да помогнете да създадем друга култура на взаимодействие между правителство и парламент“, заяви той. Социалистът обясни, че ръководената от него комисия ще внесе предложения в тази посока и се надява да срещне подкрепа. „Преди Коледа завършваме с една положителна новина от българският парламент – от днес ще има един министър на ГЕРБ по-малко. Очакваме оставката и на цялото правителство. Днес е добро начало“, заключи Кристиан Вигенин. 

 Драгомир Стойнев: Ако България не бъде приета като пълноправен член на Шенген, ще бъде провал за Българското председателство и кабинета Борисов

„Важни са резултатите от това председателство.  Има еуфория от евентуални бъдещи резултати по отношение на приемането ни в Шенген . Ако България не бъде приета като пълноправен член, по въздух вода и суша, това означава пълен провал за правителството и това председателство“, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Драгомир Стойнев. Той подчерта, че когато става въпрос за национални каузи, БСП е конструктивна. „Дори с дебатите за плочките постигнахме конкретни резултати. Остана горчивият вкус обаче – отново пред европейците да имаме една ремонтирана зала и вход, а за останалите български граждани да няма никакъв ремонт. Плочките пред НДК обаче,  също вече са изпочупени“, заключи той.