БСП спря безпринципното отдаване на българското Черноморие на концесия

Христо Проданов: Искаме плажовете по Черноморието да бъдат върнати в Закона за концесиите

„Миналата година, когато управляващите приемаха Закона за концесиите, плажовете бяха извадени от него за една година. През това време, от Министерство на туризма, по Закона за Черноморското крайбрежие бяха отдадени над 25 плажа.”. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Христо Проданов. Той добави, че сега, когато плажовете,отново трябва да бъдат върнати в Закона за концесиите, управляващите искат да ги оставят извън него за още две години. „Явно някой иска да отдаде всички плажове по Черноморието на концесии за по 25-30 години и да има личен дивидент от това. Съмняваме се в прозрачността на отдаването и провеждането на конкурсите, затова искаме плажовете по Черноморието да бъдат върнати в Закона за концесиите от 01.01.2019г., както бе гласувано преди година”, каза още Христо Проданов.

Дора Янкова: Защо се иска това удължаване? Защо не се прилага Законът за концесиите?

„Успяхме да спрем предложението на ГЕРБ плажовете по българското Черноморие да се отдават извън Закона за концесиите още 2 години“, заяви народният представител Дора Янкова. Тя почерта, че Законът за концесиите е приет на 16.11.2017г. и правителството е имало достатъчно време да създаде организация и Законът за Черноморското крайбрежие, и Законът за концесиите да действат пакетно относно морските плажове. По думите й няма логика някои концесии да се правят по един закон, а останалите по друг „Те имаха година и два месеца Законът за концесиите да започне да действа, но не го правиха и искаха удължаване с 2 години“, заяви Дора Янкова и подчерта, че това дава повод за съмнения -защо се иска това удължаване и защо не се прилага Законът за концесиите.

Георги Свиленски: Правителството, с премиер Борисов, е виновно за кашата с концесиите по българското Черноморие

„Докато Министерство на туризма и вицепремиерът Симеонов се обвиняваха, че единият не е написал наредбата, а на другия не му било в ангажиментите - кашата с концесиите я направи българското правителство, с премиер Бойко Борисов.“ Това заяви в пленарна зала зам.-председателят на „ПГ на БСП за България“ Георги Свиленски. По думите му какво се разбират вътре в кабинета - кой какво трябва да свърши, е техен ангажимент. „Този парламент ви е избрал да управлявате, не да се карате“, обърна се той към управляващите. Свиленски попита- защо днес се променя срокът за строеж в неурегулирани територии за две години. „Къде бяхте миналата година? Преди две седмици? Преди месец? Хубаво е, че след днешния дебат поне Данаил Кирилов проумя, че трябва да оттегли предложението си. Нали разбирате от туризъм, нали разбирате от плажове, нали знаете колко концесионери има- тогава защо го правите?“, попита още зам.-председателя на ПГ на левицата Георги Свиленски.