Евгени Кирилов: Основна цел на ЕС в Южен Кавказ трябва да е активно участие в стабилизирането и развитието на страните от региона

ЕП одобри доклада на Евгени Кирилов за нуждата от стратегия на ЕС за Южен Кавказ Основна цел на ЕС в Южен Кавказ трябва да е активно участие в стабилизирането и окуражаване на развитието на Армения, Грузия и Азербайджан към стабилни демократични държави, способни да установят добросъседски отношения и да се интегрират в политиките на ЕС

ЕП одобри доклада на Евгени Кирилов за нуждата от стратегия на ЕС за Южен Кавказ

Основна цел на ЕС в Южен Кавказ трябва да е активно участие в стабилизирането и окуражаване на развитието на Армения, Грузия и Азербайджан към стабилни демократични държави, способни да установят добросъседски отношения и да се интегрират в политиките на ЕС. Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Евгени Кирилов по време на дебата предшествал гласуването на изготвения от него доклад за "Нуждата от стратегия на ЕС за Южен Кавказ". По-рано днес евродепутатите одобриха предложения документ с огромно мнозинство.

"Южен Кавказ не е само регион граничещ с Европейския съюз (България и Румъния имат морска граница с него), но и регион от голямо стратегическо значение за ЕС от гледна точка на политика, икономика и сигурност. Следователно основна цел на ЕС в Южен Кавказ трябва да е активно участие в стабилизирането и окуражаване на развитието на Армения, Грузия и Азербайджан към стабилни демократични държави, способни да установят добросъседски отношения и да се интегрират в политиките на ЕС", заяви в началото на дебата Евгени Кирилов.

Българският евродепутат припомни, че "Европейският парламент подкрепя активно всички инициативи на ЕС, които увеличават присъствието на Съюза в региона и в частност що се отнася до най-скорошната му - Източното партньорство". Евгени Кирилов изрази надежда, че този нов процес (Източното партньорство) ще допринесе за допълнителното сближаване на трите страни с Европа и нейните ценности, като подчерта, че този процес е двупосочен и "изисква усилия и отдаденост от двете страни".

"Стратегическото геополитическо разположение на региона, нарастващата му роля на важен енергиен, транспортен и комуникационен коридор, свързващ Каспийския регион и Централна Азия с Европа, както и увеличаващата се загриженост на ЕС в областта на енергийната сигурност, предполагат нарастващо присъствие на Съюза в региона, включително в завършването на тръбопровода "Набуко".

Въпреки това, тези амбициозни политики на ЕС ще бъдат трудно реализирани, в сянката на неразрешените конфликти в Грузия и Нагорни Карабах", подчерта Евгени Кирилов.

Българският евродепутат припомни, че конфликтът от 2008 г. в Грузия е дал възможност на ЕС да осъзнае необходимостта да играе по-активна роля в региона, "особено що се отнася до превенцията и управлението на конфликти".Според Евгени Кирилов, това заключение важи с най-голяма сила при конфликта в Нагорни Карабах, "където отсъствието на ЕС се усеща  изключително силно".

"Конфликтите в региона изискват специални усилия и от гледна точка на стотиците хиляди изселници (в региона), чието положение остава неприемливо, има сериозно хуманитарно измерение и представлява пречка в развитието на трите страни", допълни Евгени Кирилов, подчертавайки:

"ЕС разполага със средствата и опита да допринесе за създаването на по-толерантна атмосфера в Южен Кавказ."