БСП – Бургас представи „Визия за Бургас” в сектор „Ред и сигурност”

18.12.2018 г.

Народният представител от ПГ на „БСП за България” Николай Тишев, председателят на ОбС на БСП – Бургас Живко Господинов и общинският съветник Кирил Петков презентираха втора част от документа „Визия за Бургас” - „Ред и сигурност”. На пресконференция за медиите те коментираха в какво състояние се намира община Бургас в момента  - от гледна точка на безопасност на нейните жители, какви мерки трябва да се предприемат от местната власт, за да се подобри ситуацията. Цитираха се данни, според които криминогенната обстановка в морския град е много по-тежка, отколкото в други райони на страната.

„Проблемът с битовата престъпност в Бургас е сериозен. Община Бургас може да предприеме такива мерки, че драстично тази престъпност да спадне. Това може да стане с превенция”, посочи Николай Тишев. Той даде предложение  - служителите на общинска полиция да обикалят като патрулни двойки селата в общината, за да сигнализират на полицията при констатирани нарушения - вандалски прояви, посегателства срещу частната собственост и други. „Имахме такова предложение преди няколко години, но и тогава то не бе възприето от управляващите. Трябва да има политическа воля и финансов ресурс. Това е вариант за справяне с битовата престъпност”, заяви Тишев.

Живко Господинов от своя страна коментира, че трябва да се засили и контролът върху автомобилите нарушители, които блокират възлови кръстовища. Той посочи няколко примера за сериозни затапвания пред големите училища в Бургас.

„Искам да попитам- наистина ли Общината не знае за тези проблеми?  Аз не вярвам, че отговорните за организацията на движението и безопасността на учениците не са запознати с тези неща” – каза Господинов.

По време на пресконференцията бяха изложени и конкретните стъпки, с които да се надгради охранителната система на Бургас: общинска охрана по кварталите и селата; промяна в Наредбата за обществен ред и сигурност; видео наблюдение в реално време; служители зад мониторите в постоянна връзка с общинска охрана и полицията; координиране на общинската охрана с директорите на училища на територията на община Бургас.

Освен тези мерки, се посочиха и целите, които се гонят, а именно - намаляване на кражбите, грабежите, хулиганските прояви и посегателствата спрямо  МПС в община Бургас до нива под средните за страната; по-голяма сигурност и спокойствие за гражданите на Бургас и общината; опазване на частното и общинско имущество от кражби и вандалски прояви.