Деница Златева в Лисабон: БСП няма да подкрепи резолюцията, свързана с ратификация Истанбулската конвенция

Делагацията на БСП ще гласува за трети мандат на Станишев начело на ПЕС

„Още по време на подготовка на резолюциите, БСП много ясно и категорично, позовавайки се на устава на ПЕС, е декларирала, че не може да подкрепи текстовете в резолюциите, които касаят призоваване към ратификация на Истанбулската конвенция“. Това заяви зам.-председателят на БСП Деница Златева в Лисабон, където се провежда конгресът на ПЕС. По думите й двете писма са депозирани в секретариата на ПЕС и ще бъдат отразени при обсъждане на резолюциите. Златева подчерта, че са спазени всички уставни изисквания, като се придържат към позицията, която е приета и на Национален съвет, и позицията на КС. Тя посочи, че и други партии - членки на ПЕС са изразили резерви по обсъжданите резолюции. “Има процедура, която също е спазена и партиите предварително декларират по кои теми да не се чувстват обвързани с взетите решения на Конгреса“, каза още зам.-председателят на БСП. Според нея в едно семейство, в което има 34 партии и организации, е нормално и резонно да има различия. „Важното е, че основни теми като борбата с неравенството, заетост, младежка заетост, нямаме никакви различия“, допълни тя. 

Златева уточни, че БСП има десет пълноправни гласа за участие в прекия избор за председател и десетте единодушно ще бъдат дадени за Сергей Станишев. „Убедени сме, че той ще има успешен трети мандат и за нас е гордост, че председател на ПЕС е член на БСП и бивш председател на партията“, коментира Деница Златева. 

Кирил Добрев: Делегацията на БСП сме в Лисабон, за да подкрепим Сергей Станишев

„Ние сме в Лисабон, за да подкрепим Сергей Станишев за неговия трети мандат. Това е едно уникално постижение за България и цялата делегация на БСП с радост ще гласуваме“, заяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той подчерта, че често се внушава, че БСП е лидерска партия. „В случая, тук сме десет човека, двама зам.-председатели, които изразяваме подкрепата на конгреса, на българските социалисти. Относно документите, надяваме се нашите европейски партньори да оценят това, че има решение на Конституционния съд, с което не приемаме Истанбулската конвенция“, каза още Кирил Добрев.