Христо Проданов: Проверката на пътищата не е в интерес на БСП, а е в интерес на всички граждани

Дек 07, 2018 Новини БСП 0 838

07.12.2018

"За съжаление, в България винаги стигаме до предложения и решения след тежки и трагични инциденти", това каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

Във връзка с питането на БСП към премиера и отговора, в който се предлага създаването на нова структура за безопасността на пътищата, Проданов коментира, че министър-председателят е отговорил административно и не е взел отношение по опасенията на БСП. "Видяхме поредното отбиване на номер", констатира народният представител. По думите му в момента също има такава комисия, която се състои от всички зам.-министри към министерствата с компетенции по въпросите, свързани с безопасността на движението и намаляване на жертвите по пътищата. "В крайна сметка, явно тя не върши работа. Не сме съгласни на сляпо да подкрепим чисто административно й сменяне с някакъв друг орган, без да е заложен конкретен план за него", заяви народният той.

"Ние подкрепяме всяка мярка, която би допринесла за намаляване на жервите на пътищата, но това трябва да бъде добре обяснено. В случая, предлагат създаване на орган от 39 човека, който да координира работата между различните министерства", коментира Проданов. Той поясни, че няма изисквания към тези 39 човека, които трябва да бъдат назначени в новата структура. "В същото време, в поставлението на Министерски съвет има 3 страници с изисквания към външните експерти, около сто човека, които ще бъдат привлечени към тази комисия. Това става мегаорган със сериозни разходи и харчене на държавни пари", констатира депутатът от БСП. Той добави, че ако има такива харчове, трябва да има и ефект. "Борбата с жертвите по пътищата е приоритетен въпрос за всяко правителство. Затова трябва да имаме точно и ясно поставени критерии, по които да изберем тези 39 човека", категоричен бе Проданов.

"Проверката на пътищата не е в интерес на БСП, а е в интерес на всички граждани. Всички ние пътуваме по тях, всички ние сме заинтересовани да се строи качествено", заключи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".