БСП и Камарата на инженерите се обединиха против корупцията при обществените поръчки в строителство

Дек 06, 2018 Новини БСП 0 424

Елена Йончева: Искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища

„Искаме да бъде ясно- какъв е контролът на държавата, когато се възлагат обществени поръчки при строителство. Тук нашата битка съвпада с тази на Камарата на инженерите. Всички искаме да въведем европейски стандарти при строежа на пътища и други големи обекти.“ Това каза говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева след среща с представители на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Тя добави, че и двете страни считат, че когато има добър контрол от страна на държавата при строителство, включително и на пътища, това означава, че ще има по-малко корупция, по-добро качество и по-голям шанс за фирмите да се конкурират. „Нашата битка за проверка на пътищата и независима експертиза съвпада с виждането на Камарата за повече честност в сферата“, каза още народният представител. Йончева благодари на Методи Андреев, че подкрепя искането за независима експертиза на българските пътища в независима европейска лаборатория. Тя добави, че това показва, че искането се подкрепя от граждани с различни политически убеждения – леви и десни. „Това е начинът, никоя власт да не се чувства безнаказана и да се строи качествено. Този контрол е в интерес и на строителите, защото те често  са вкарвани в схеми и трябва да се подчиняват на различни нередности, които съпътстват целия инвестиционен процес“, каза още Елена Йончева.

Методи Андреев:  Пълният инженеринг е фундаментът на корупцията в сферата на строителството

„Въпросът с пълния инженеринг достигна предела си и е фундаментът на корупцията в сферата. Общественият интерес няма как да бъде защитен в тази ситуация“. Това каза Методи Андреев, член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Той добави, че участниците в инвестиционния процес и строителството трябва да бъдат независими, защото иначе се получават некачествени и скъпи обекти. „Въпросът трябва да бъде решен с пълен консенсус в този парламент, ако искаме да бъде защитен общественият интерес. Не казваме, че всички строители злоупотребяват, но има хора, които се изкушават и го правят“, каза още Андреев.

Представителите на Камарата обясниха, че не искат категорична забрана на пълния инженеринг, а независимост на проектното решение от строителя. Те добавиха, че такъв тип поръчка може да има само при строежа на нов тип обекти, които досега не са изпълнявани у нас.