Антон Кутев: Няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината на частни фирми. Това ще оскъпи услугата

6.12.2018

„Няма смисъл услугата лична помощ да се преотстъпва от общината на частни фирми, защото тя ще се оскъпи допълнително“. Това каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на дебатите по Закона за личната помощ. Кутев добави, че въпросът е- трябва ли тази услуга да се аутсорсва и да се възлага на други частни фирми, след като е задължение на общините. Според него е вярно, че има общини, които не са в състояние да изпълняват тази услуга, но те трябва да бъдат стимулирани. „Бих предложил изобщо да отпадне възможността за аутсорсването и доставчик на личната услуга да бъде само общината, защото това е нейната работа“, допълни Кутев. Той коментира, че намесата на частен доставчик само ще оскъпи процеса, защото частните фирми работят за печалба. Кутев предложи още, ако въобще има нужда от  превъзлагане, то  да се прави, само при решение на общинския съвет, а не с еднолично решение на кметовете.

Георги Гьоков: Вземането на решение за личната помощ на местно ниво да става от Общинския съвет

„По-добре е вземането на решение за личната помощ на местно ниво да става от Общинския съвет“. Това каза народният представител Георги Гьоков от парламентарната трибуна Той добави, че в закона за местното самоуправление е записано, че местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение. „Законът за местното самоуправление вменява на Общинския съвет да се занимава със социалните въпроси- затова няма смисъл от аутсорсване“, каза още Георги Гьоков.

Надя Клисурска: Предлагаме да се създаде информационна система за личните асистенти

„Много често желаещите да ползват услугата на личния асистент в домашни условия е необходимо да ходят в общинските администрации, за да имат достъп до списъците на асистентите. Затова предлагаме да бъде направена национална информационна система на личните асистенти“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Надя Клисурска.  Тя добави, че така трудноподвижните хора, вместо да ходят до общината, ще могат да получат информацията вкъщи и бюрокрацията ще бъде облекчена. Клисурска коментира, че това ще бъде в полза на хората, ползващи лична помощ, и те ще бъдат облекчени.