Кристиан Вигенин: Важно е да се избегне комерсиализацията на донорството и да се гарантира, че даряването на органи от живи донори е напълно безплатно

Важно е да се избегне комерсиализацията на донорството и да се гарантира, че даряването на органи от живи донори е напълно безплатно Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин, по време на дебата в пленарна зала на ЕП днес на предложението за директива за донорството и трансплантацията на органи в ЕС и на плана за действие за донорството и трансплантацията на органи 2009 - 2015 г

Важно е да се избегне комерсиализацията на донорството и да се гарантира, че даряването на органи от живи донори е напълно безплатно Това заяви българският евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) в ЕП Кристиан Вигенин, по време на дебата в пленарна зала на ЕП днес на предложението за директива за донорството и трансплантацията на органи в ЕС и на плана за действие за донорството и трансплантацията на органи 2009 - 2015 г.

В изказването си българският евродепутат обърна внимание, че темата за донорството на органи "е обект на повишен интерес по две основни причини - първо, защото трансплантациите се възприемат като върхово достижение на съвременната медицина и второ, защото на практика всеки гражданин е потенциален донор и това повдига много въпроси от различно естество".

"Важно е да се избегне комерсиализацията на донорството и да се гарантира, че даряването на органи от живи донори е напълно безплатно, като разбира се, се гарантират всички необходими грижи и компенсации за пропуснати доходи.
От особено значение е да се установи ясна система за проследяване на органите в рамките на ЕС, включително и след трансплантацията", обърна внимание в изказването си Кристиан Вигенин.

Българският евродепутат подкрепи предложението за директива за донорството и трансплантацията на органи, която "ще подобри достъпа на нуждаещите се европейски граждани до органи за трансплантация, ще повиши доверието в системата за донорство и ще насърчи обмена на добри практики, които да бъдат прилагани на национално равнище".

Приетото предложение за директива определя стандарти за качество и безопасност на органите за трансплантация, както и покрива целия процес от донорството до трансплантацията. Документът създава и основа за улесняване на  сътрудничеството между държавите-членки в областта на донорството и трансплантацията.

ЕП одобри и доклада по собствена инициатива за Европейски план за действие за донорството и трансплантацията на органи 2009 - 2015 г. Изготвеният от испанския евродепутат от Групата на С&Д Андрес Перело план се основава на испанската система за донорство и трансплантация, при която средното ниво при донорството на органи е 34 на всеки един милион души, при средно 18 върху един милион на европейско равнище.  Приетият доклад също така и препоръчва създаването на Европейска база данни за донорство и трансплантации, както и изготвянето на пан-европейска система за сертифициране на легалния произход на човешки органи и тъкани.