Хората в гр. Смядово: Надяваме се „Визия за България“ да обедини хората и даде нова перспектива

Дек 04, 2018 ШУМЕН Новини Избори 0 1632

Управляващите искат да съсипят българското село

Народните представители от ПГ на „БСП за България“ Кристина Сидорова и Явор Божанков посетиха с. Веселиново и гр. Смядово. „Надяваме се „Визия за България“ да обедини хората и даде нова перспектива“, заявиха присъстващите на срещата. „Управляващите искат да съсипят българското село. Селата са оставени без бюджети. Кметът за една химикалка трябва да ходи до административния център. Да не говорим, че тук инфраструктурен проект не е правен от години“, казаха още те. Присъстващите се оплакаха, че живеят в гората, а плащат по 100 лв. за кубик. „Забравени сме от властта. Освен депутати от БСП, други не идват в района“, казаха още те. Присъстващите направиха предложения за обогатяване на българската земя, защото при третиране с торове и пестициди, тя става неплодородна. Те поискаха и когато големите арендатори получават субсидия за обработване на земя, да бъдат задължени да произвеждат зеленчуци и плодове, защото това липсва на българския пазар. „Вече няма нито един цех, който да произвежда известната Смядовска луканка. Това е потресаващо. Най-големите работодатели са общината, училището и две дървообработващи фирми. Общината замира! Обезлюдяването е с много бързи темпове“, споделиха местните. Те подкрепиха предложенията на БСП за преизчисляване на пенсиите и поискаха закон за възрастните хора. „Голяма част от децата ни са в чужбина. Радваме се, че БСП има решения за справяне с демографската криза и за развитие на държавата, защото това би било перспектива децата да се върнат в България“, казаха още присъстващите.

Една от най-наболелите теми в гр. Велики Преслав е доходите. Присъстващите поискаха повишаване на минималната работна заплата и изсветляване на осигуровките – служителите да се осигуряват върху реалните си доходи. „Това управление ни доведе до последни по доходи и първи по корупция“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Весела Лечева. Заедно с народния представител Жельо Бойчев дискутираха Визията с присъстващите и обсъдиха предложенията на левицата в сферата на демографията и икономиката.

„Всички проблеми в България започват от образованието. Неграмотността в България е най-големият бич. Как деца да отделят доброто от злото? Как да бъдат лидери и да определят своите лидери? Нещата са изтървани. На кого са необходими толкова висши учебни заведения? От образованието човек определя своите цели и намира начини да ги постигне. В училище не се учат децата на патриотизъм“. С тези думи хората в гр. Нови пазар посрещнаха народните представители от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков и доц. д-р Георги Йорданов. Присъстващите подкрепиха идеите на левицата във Визията, като направиха много конкретни предложения. Те се оплакаха и от недостъпното здравеопазване. „Ще направим всичко възможно да възстановим болницата в Нови пазар, която ГЕРБ присъедини към Шуменската. Тя постепенно започва да затваря, защото лекарите бягат и се закриват отделения“, подчерта доц. Йорданов.

Конкретни предложения по Кодекса за социалното осигуряване направиха в с. Драгоево. „Хората с професиите, които са с по-тежко натоварване, да бъдат осигурявани на реалните си доходи или два пъти върху минималната работна заплата“, препоръчаха присъстващите на народния представител Иван Иванов. Според тях образованието също е сериозен проблем, защото системата „парите следват ученика“ не работи и е необходима промяна. „Училищата остават без ученици. Те си крадат едно на друго учениците“, посочиха те. Сред дискутираните теми беше и здравеопазването, като присъстващите поискаха да се подпомагат общинските болници, а не частните медицински заведения.