Таско Ерменков: „БСП за България“ ще подкрепи промените в енергийната стратегия

30.11.2018

Таско Ерменков: „БСП за България“ ще подкрепи промените в енергийната стратегия

„БСП за България“ винаги е отстоявала интересите на България, ще подкрепи промените в енергийната стратегия“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков от парламентарната трибуна. Според него сме в ситуацията, когато пътникът дълго време е седял в чакалнята на гарата, а изведнъж се е оказало, че влакът не минава от там, той трябва да го гони и е хванал последния влак, последния вагон, последната врата. „Ще подкрепим това решение с ясното съзнание, че при така стеклите се обстоятелства, нямаме друг избор. Ако не се съгласим с това, от газоразпределителен възел в Европа, ще се превърнем в газов апандисит със своето минимално вътрешно потребление на газ“, каза още Ерменков. Той подчерта, че левицата подкрепя всяко решение, което е свързано с гарантиране на националната сигурност. Според него до такава степен сме загубили доверието на международните ни партньори, като изпълнителна власт, че се налага парламентът, като най-висша степен на държавно управление, да гарантира решение, което би могло да бъде взето от изпълнителната власт. „Защо, след като говорим за хъб и газоразпределение, не сме включили изграждането на ново газохранилище? Хъб „Балкан“, без второ газохранилище, няма как да се случи“, подчерта Ерменков.

Драгомир Стойнев: Ще продължим да настояваме за изграждане на интерконекторна връзка с Гърция

„Няма как да не ни вълнуват предприетите действия от страна на правителството за изграждане на интерконекторна връзка с Гърция – изключително важно нещо, защото от БСП ще продължим да настояваме и за изграждането на тази връзка в най-кратки срокове“, допълни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев. Той подчерта, че БСП винаги е настоявала за конкретни инвестиции в сферата на енергетиката. „През всички тези години сме заявявали нашите притеснения, че не се реализират големи инфраструктурни проекти. Така оставаме  изолирана държава в региона. Когато идеята за газов хъб „Балкан“ се появи на бял свят, заявихме, че ще я подкрепим. Тогава изказахме и нашите притеснения, че без наличието на газ, този проект трудно ще бъде реализиран“, каза още народният представител. Той е категоричен, че няма как да не се подкрепи предложение, което ще ни позволи отново да имаме достъп до руска газ и страната ни да не бъде заобиколена. „Предизвикателствата ни в енергетиката надали ще се заличат с това решение на парламента. Има протести и синдикатите се вълнуват от цената на въглеродните емисии – нещо, което наистина е скандално и заплашва бъдещото производство на електроенергия от въглища“, допълни Стойнев.

Жельо Бойчев: Голямата отговорност е на правителството - потенциалът ни за пореден път да не бъде пропилян

„Голямата отговорност е на правителството - потенциалът ни за пореден път да не бъде пропилян“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той подчерта, че много се говори, че България трябва да запази своето място на газовата карта на Европа, но до момента всичко, което се построи, ни заобиколи. Като примери посочи „Син поток“, „Турски поток“, Набуко. „Притеснява ме, че реализирането на газов хъб „Балкан“ може да стане само, ако имаме тези междусистемни газови връзки. Към момента с този интерконектор с Гърция, който е изключително важен, сме на фаза избор на изпълнител, на доставчик на тръби, на надзор и на строител. А с този избор сме до никъде“, подчерта Бойчев. По неговите думи той трябва да влезе в експлоатация буквално след години. „Връзката със Сърбия я започваме, а сега управляващите са подписали меморандум за 2022 г. Но досега няма нищо реализирано“, допълни народният представител. „С Румъния връзката се реализира под река Дунав, но тя дори не е реверсивна, от другата страна няма компресорна станция – по същество тя не ни върши необходимата работа“, уточни Бойчев. Според него дискусията за промяна в енергийната система трябва да бъде подкрепена с много активни действия. „Винаги сме подкрепяли големите проекти и сме били против пропиляването на възможностите на България“, подчерта Жельо Бойчев.