Проф. Румен Гечев: Защо можем да участваме в санирането на частни апартаменти, но не и в крупни инвестиционни проекти?

28.11.2018

Проф. Румен Гечев: Защо можем да участваме в санирането на частни апартаменти, но не и в крупни инвестиционни проекти?

„Бюджетът, който се предлага за инвестицонната програма, по никакъв начин не е обвързан със значими проекти в българската икономика, които да я стимулират. Защо застъпвате тезата, че държавата не тярбва да участва в големи инвестиционни проекти- като АЕЦ „Белене” или загубения ”Южен поток”? Защо ще участваме с държавни средства в санирането на частни апартаменти, а не можем да имаме дялово участие в изграждането на крупни инвестиционни проекти?”. Това заяви в НС народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Румен Гечев. Той поясни, че БСП иска спазване на организченията на ЕС за бюджетен дефицит до 3% от БВП и за поддържането на държанвия дълг спрямо Маастрихтските критерии. „По каква причина, уважаеми колеги, поддържаме бюджетна  консолидация, при положение, че само 2 страни от ЕС, в последните две години, имат малък бюджетен излъшък. Ние предлагаме, стриктно спазвайки критериите от Маастрихт, да има по- активна държавна политика, предлагаме инвестиционни фондове, с които да подпомогнем развитието на българската икономика”, каза още той.  

Проф. Румен Гечев обясни, че управляващите залагат, по изключение, леко повишение на дела на бюджетните приходи и разходи в БВП на 37%, но три годишната рамка предвижда 2020 г.- 2021 г. връщане до нива от 34%. „Изводът е, че слабото повишение се дължи на предстоящите избори следващата година”, обясни Гечев. По думите му в мнозинството от европейските страни този процент е 44-45%, а някои от тях, в кризистни ситуации, са стигали и над 50%, „Вие се движите в обратна посока. Ние предлагаме да следваме практиките на ЕС и делът на  бюджетните приходи и разходи в БВП да стигне малко над 40% и да се приближи до 45%.  Това би означавало да се разширят възможностите на бълагрската държава с над 8 млрд. лв. годишно”, коментира социалистът.

Георги Стоилов: Бюджет 2019 е в противоположна посока на нуждите на българското население

 „Бюджет 2019 е в тотална, противоположна посока на нуждите на българското население. Липсват дългосрочни политики и реформи“. Това заяви народният представител Георги Стоилов. Според него този бюджет, който отново управляващите мълчаливо подкрепят, не дава никаква гаранция за икономическо развитие на България, не дава решение за социалните и демографските проблеми и във всяка сфера заложените средства изтичат. „Цените вървят нагоре, ситуацията в страната е напрегната и това го виждат всички“, подчерта той. Стоилов призова управляващите да подкрепят предложенията на БСП.

 

Бошкилов: Бюджет 2019 води държавата в необратима спирала към дъното

„Чрез непрозрачното изразходване на излишъците и вдигане на текущи разходи в нереформирани сектори, увеличавайки и данъчната тежест, този бюджет води държавата в необратима спирала към дъното“, заяви народният представител от левицата Николай Бошкилов. Той подчерта, че за пореден път правителството се фокусира към по-големи разходи, без структурни реформи, както и по-високи данъци, без спестяване за криза. „През последните няколко години управляващите имаха невероятната възможност да имунизират държавния фиск срещу кризисен сценарии, но вместо това, те решават обратното. „Разходите се вдигат значително, не в инвестиционно направление, а за заплати – персонално и не в реформирани сектори. В този бюджет е заложен и висок дефицит, но той е нереален, защото с излишъка, той би могъл да бъде елиминиран. Но това не се прави, защото им дава възможност и свобода да харчат излишъка, както си искат. Става въпрос за милиарди левове“, каза още Бошкилов.