Жельо Бойчев: Бюджет 2019 носи със себе си все по-големи неравенства и ще продължи да отдалечава България от Европа

28.11.2018

Жельо Бойчев: Бюджет 2019 носи със себе си все по-големи неравенства и ще продължи да отдалечава България от Европа

„Този бюджет носи със себе си все по-големи неравенства и ще продължи да отдалечава България от Европа“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев. Той подчерта, че бюджетът по същество е финансов изразител на провежданата политика на едно правителство. „Един изключително значим проблем е неравенството. В България то е едно от най-големите в Европа“, подчерта Бойчев. По неговите думи в бюджета се запазва съотношението- 70% приходи от косвени данъци за сметка на преките данъци. „Това прехвърля тежестта върху най-ниско доходните групи от българското население. Управляващите не подкрепиха нашето предложение за въвеждане на по-справедливо данъчно облагане“, каза още той.

Като тежък проблем в България, Бойчев посочи и все по-големите регионални различия. „Има региони, които са бели петна, където българските граждани са оставени без перспектива за развитие. БСП предлага въвеждане на два фонда – Фонд регионално развитие в рамките на 300 млн.лв., насочен към стимулиране на изостаналите региони, и Фонд за рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа, в рамките на 400 млн. лв. – тази изостанала от инвестиции мрежа за развитие“, допълни народният представител. Като друг тежък проблем в страната ни, той посочи все по-големия спад на инвестиции, който статистиката показва. „Отговор в бюджета няма“, подчерта Бойчев.

Николай Иванов: И следващата година общините остават в подчинено положение от централната изпълнителна власт

„И следващата година общините остават в подчинено положение от централната изпълнителна власт. На практика голяма част от предложенията на Националното сдружение на общините, взети на Управителен съвет на сдружението с пълен консенсус от представители на всички политически сили в местната власт, не бяха възприети от вносителя на проекта на бюджет“, заяви народният представител Николай Иванов. Той е на мнение, че увеличението на заплатите в делегираните от държавата дейности, както и ръстът на минималната работна заплата е похвално действие, но много закъсняло и не е стъпка към засилване на ролята на местната власт за по-добър живот в общините. „Липсва  всякаква политика през бюджетите на общините или с други финансови инструменти за адекватна регионална политика. Отдавна се отказаха и от целенасочените инвестиционни програми за изостаналите региони. С финансиране на парче, чрез постановление на Министерски съвет, още повече задълбочават регионалните различия“, каза още Николай Иванов.

Дора Янкова: Бюджет 2019 няма да спомогне  е за маналяване на различията между регионите

„С приходите и разходите, които са заложени в бюджета за 2019г. отново няма възможност да се намалят големите различния между отделните региони в страната”, заяви народният представител от ПГ на левицата Дора Янкова. Тя подчерта, че третокласната пътна мрежа отново няма да получи необходимия ресурс, въпреки дългоочакваната ТОЛ – системата, която е трябвало да донесе още много пари, но това няма да се случи през 2019г. „За това в капиталовите разходи ние сме заложили повече 630  млн. лв.”, каза още тя. „От обещаваните от управляващите програми за целенасочено развитие, към средата на мандата им, няма развита нито една такава. Ние предлагаме Национален фонд за инвестиции, в който да има 500 млн. лв. за икономическо оживление на общините. Предлагаме и 240 млн.лв увеличение на средствата за общините."- отбеляза Дора Янкова.

Красимир Янков: Бюджета за 2019 г. - разпределение на едни пари с цел изхарчване

„Бюджетът за 2019 г. може да се формулира като разпределение на едни пари с цел изхарчване”, заяви народният представител Красимир Янков. Той обясни, че Държавният бюджет е ресурс, с който освен да се обезпечават потребностите в определени сектори, трябва да се търсят и възможности за финансиране в инициативи, които да са със стратегическа и с добавена стойност. „Замразените доходи за целия период на упарвлението ви, води до тежко социално разслояване, което е в основата на настоящите народни вълнения. Опитите да увеличите доходите в някои от секторите няма резултат”, обърна се той към управляващите. Янков подчерта, че вложените пари за саниране в два поредни бюджета показват, че управляващите са социално неадекватни, което доказва и целият Бюджет за 2019г.