Корнелия Нинова към управляващите: Не се опитвайте да отнемете думата на опозицията

27.11.2018

„Не се опитвайте да отнемете думата на опозицията“. С тези думи се обърна лидерът на БСП Корнелия Нинова към управляващите в пленарна зала по време на дебатите по бюджета на ДОО по повод поисканото от ОП прекратяване на дебатите за пенсиите.  Тя изтъкна, че е право на мнозинството е да прецени дали да продължи разискванията или не. „Точно заради това ще решите да ги прекратите, защото сте страхливци“, каза Нинова. Подчерта, че се гледа един от най-важните закони и трябва да се проведат смислени дебати. „Не се опитвайте за пореден път да отнемете думата на опозицията с отнемане на микрофони, със сваляне на говорители от трибуната. Отнемането на думата на опозицията и натискът, полицейщината, до която пробягвате в последните месеци, работи срещу вас, а не срещу нас. Така няма да ни спрете“, категорична бе Корнелия Нинова.  

Христо Проданов: Управляващите не искат тези, които ще засегнат, да чуят какво правят

„Не допускайте тези опити за отнемане на думата на опозицията  и замъгляване на дебата“,  с тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов към председателстващата заседанието. По думите у не е нормално толкова важен закон да се гледа в 22.00 -23.00 часа. „Оправдавам вашата акция, защото говорим за пенсиите, които обещахте и излъгахте. Утре тези пенсионери ще са тук и ще ви чакат. Не искате  тези, които са засегнати, да чуят какво правите. Това няма да помогне за повишаване на и без това ниското доверие на Народното събрание“, обърна се той  към управляващите.

Георги Свиленски към министър Петков: Управляващото мнозинство не седи зад вас и не иска да защити текстовете на закона

„Г-н министър, управляващото мнозинство не седи зад вас и не иска да защити текстовете от тази трибуна“. С тези думи се обърна към министър Бисер Петков зам.-председателят на ПГ на левицата Георги Свиленски. „Излезте и ги защитете поне вие. Тях ги е страх да говорят, защото ОП излъгаха избирателите– НЯМА 300 лв. минимална пенсия нито 1000 лв. минимална заплата“, каза още той

 „Грубо потъпкахте демократичния ред в държавата и правата на народните представители, които представляват българските граждани. Унижавате институцията Народно събрание – управляващите не се изказват, министърът не взима думата и прекратяват дебатите“, с тези думи народният представител Иван Иванов се обърна към председателя на НС.

Зам.-председателят на ПГ на “БСП за България“ Драгомир Стойнев заяви, че след като управляващите нямат желание да се изказват, всички депутатите от левицата ще се изказват по всеки член до края на закона и предаде на председателстващата заседанието Цвета Караянчева списък на цялата група.