Проф. Клисарова: Трябва да се подобри работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, но не като той бъде преместен

27.11.2018

Проф. Клисарова: Трябва да се подобри работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, но не като той бъде преместен

„Нека подобрим работата на Фонда за лечение на деца в чужбина и неговата администрация, но това не може да се случи с неговото преместване“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Анелия Клисарова от парламентарната трибуна. „За съжаление не всички болести могат да бъдат лекувани в нашата страна. Налага се да има Фонд за лечение на деца в чужбина. Не мога да разбера кое налага преместването на фонда от Министерството на здравеопазването към НЗОК“, каза още народният представител. Тя подчерта, че средствата за този фонд идват от държавния бюджет. „Как ще подобрим работата на фонда, като го преместим?“, попита тя. По нейните думи ще бъде закрит и общественият съвет. „Този обществен съвет е необходим и осигурява тази прозрачност, за която искаме всички да говорим и да бъде ясно и прозрачно- как са разходвани тези средства. Не случайно в този обществен съвет има икономисти, журналисти, родители и специалисти.

Проф. Михайлов призова: Категорично сме против преместването на фонда

„Категорично сме против преместването на фонда, ще бъдем за запазването му в неговата цялост с обществен съвет и професионално ръководство, за да може хората да са спокойни, че децата им могат да бъдат адекватно лекувани, когато това се наложи“, коментира народният представител проф. Георги Михайлов. „Аз съм един от хората, който е създател на този фонд още през 2005 г., когато с много мои колеги обикаляхме света, за да търсим болници, в които българските деца могат да се лекуват. Тогава не съществуваха условия в България, по редица заболявания, нашите деца да намерят адекватна и модерна медицинска помощ“, допълни проф. Михайлов. Той подчерта, че дейността на фонда мина през много проблеми, но това не прави неговата значимост по-малка. „За мен, като лекар, при осъществяването на дейността му имаше една уникална симбиоза между обществено начало, обществен контрол и мнението на професионалистите и администрацията, в лицето на Министерството на здравеопазването. Помислете дали този фонд трябва да бъде закриван и местен, защото последствията ще бъдат много сериозни“, призова проф. Михайлов.

Той заяви, че огромен проблем е сливането на Комисия по цени и реимбурсиране с Комисията по оценка на здравните технологии - сливането на функциите по оценка на цената на една медицинска технология на лечение, оценка на степента на реинбурсиране и оценка на ефективността ще доведе до субективна оценка-  дали една нова технология би могла да бъде финансирана в България. 

Георги Йорданов: Общественият съвет към фонда трябва да съществува, независимо къде е фондът

„Не искам решението за лечение на едно дете в чужбина да бъде взето само от финансисти, колкото и да ги уважавам. Не можем да не подкрепим родителите на тези деца. Общественият съвет към фонда трябва да съществува, независимо къде е фондът“, категоричен е народният представител Георги Йорданов.

 

Иван Ибришимов: Парите за доболнична помощ трябва да се повишават, не да намаляват

„Похвално е, че има повече пари за здраве и за болничната помощ. Съгласете се обаче, че във всяка една развита европейска здравната система, парите са за първична помощ, а не предимно за лекарствена политика и за болници”, заяви народният представител Иван Ибришимов. Той подчерта, че при нас през 2017г.  6,5% от бюджета на касата е за първична помощ, за 2018 – 5,8%. а за 2019г. – 5,4%. „Парите за доболнична помощ процентно намаляват, което не е нормално и не е добра тенденция”, заяви Ибришимов.