Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването трябва да излезе на светло

27.11.2018

Проф. Георги Михайлов: Здравеопазването трябва да излезе на светло

„Искаме да бъдат изсветлени разходите за здравно неосигурените пациенти”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Георги Михайлов. По думите му това ще помогне и на НЗОК, на НС и на Министерство на здравеопазването да определят политiка за изсветляване на доходите изобщо, за да се намалят тези разходи, които са сериозни – броят на здравноосигурените е 700 000.  Той подчерта, че левицата предлага и изсветляване на участието на държавата в заплащането на здравното осигуряване на най-уязвимите групи, деца и пенсионери. „Ние много държим за цялата минала календарна година тези разходи да бъдат много точно определени по групи, за да може да се следи от държавата- какви  са разходите, в рамките на годината, които тя да уреди”, обясни социалистът и подчерта, че това предложение е подкрепено и от Лекарския съюз.

Проф. Михайлов заяви, че в бюджета, предлаган от управляващите,  няма нищо ново - няма промяна в цялостния обем и неговото съотношение към обемите за болнична дейност, както и между обемите за болнична помощ и този за лекарства. „Според организацията на общопрокатикуващите лекари няма промяна в разходите и за доболнична помощ, въпреки че те реално са увеличени. Тенденцията, която те искат и която се препоръчва от Световната банка и Световната здравна организация, не е налице в този бюджет”, каза още той. Михайлов подчерта, че има и редица спорни предложения - болници, които са сключили договор след 1 януари, същата календарна година, няма да получат договор с НЗОК, НС да решава за разкриване на болници, а МС- за разкриване на дейности. По този начин административно се спира развитието на болниците. По думите със закона за НЗОК, който е временен, се внасят промени в 14 други закона, което противоречи на законодателния процес в България

Георги Йорданов: Против лимитите при извънболничната помощ

„Против сме лимитите при изпълнение на медицинска дейност в извънболничната помощ”, заяви доц. Георги Йорданов. Той подчерта, че депутатите трябва ясно да кажат- дали приемат лимитирането на дейността, когато те се нуждаят от медицинска помощ и отидат в извънболничната помощ. „Няма нормален човек, който да се съгласи да има лимит на това, което прави лекарят, когато нуждаещият се пациент отиде пру него и има нужда от лечение”, каза още той.

Йорданов подчерта, че съставилите на бюджета са записали 2 млн. хоспитализации, но по данни на лекарите- те са над 3 млн. „Обемът, който предстои да бъде разпределен по изпълнители на болнична помощ ще бъде с 1/3 по-малък от този- в бюджета за 2018г. Ако законът бъде приет така, ще намалеят сегашните лимити, което ще предизвика сериозна вълна на недоволство както у лекарите, така и у пациентите”, подчерта Йорданов.

 

Илиян Тимчев: Със създаването на фонд за здравно неосигурените, публичният ресурс ще бъде ясен

„Няма данни- колко средства се превеждат от държавата за здравно неосигурените, които са минали на лечение тази година. Това е публичен ресурс и той трябва да бъде ясен“, допълни народният представител Илиян Тимчев. Той предложи да бъде създаден фонд за здравно неосигурените и да минава през Касата, за да се изсветли. „С бюджета управляващите казват, че запазват статуквото. В програмата им се казва, че ще насочат усилия към извънболнична помощ и профилактика. Отново само се увеличават средствата за лекарства, а достъпността и качеството на медицинската помощ не се случва“, каза още Тимчев.

„Досега, всички години назад от създаването на Касата, e имало повече приходи при изпълнение, но те винаги са оставали в централния бюджет. Не съм съгласна Надзорният съвет да решава съдбата на тези средства, тъй като НС е органът, който трябва да направи актуализация на бюджета на НЗОК и по нейно искане, ако има необходимост, да се насочат по дейности“, допълни народният представител Валентина Найденова.