Ирена Анастасова: Протестите продължават, защото хората са недоволни

Nov 26, 2018 СОФИЯ Новини БСП 0 745

БСП иска да бъде законов глас и да изразява исканията на протестиращите в парламента

„Протестите продължават, защото хората са недоволни. Протестните действия обединяват недоволства в различни сфери, които определят общата картина." Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Ирена Анастасова пред БНТ. Народният представител коментира, че БСП категорично не организира протестите, но изрази недоумение- защо партията да не може да бъде изразител на желанието на тези хора. „Ние искаме да сме законов, парламентарен глас и  изразяваме исканията на протестиращите“- отбеляза Анастасова.

По въпроса за увеличаването на заплатите на учителите, тя коментира, че БСП одобрява нарастването на средствата, но има претенции към усвояването на определените в бюджета средства за квалификации и издаване на учебници. „Съществува порочна практика за избирането на учебници. Две големи издателства на учебници си разделят тези пари“, коментира депутатът. 

„Да видим обратната страна на медала. Когато сме в зала, нашите предложения не се приемат“, заяви Анастасова, която е член на Комисията по образование и наука. Тя отбеляза, че ПГ на „БСП за България“ ще се регистрира в зала, когато се приемат законовите предложения, които касаят интересите на хората. Депутатът добави, че предложенията, които са записани във „Визия за България“, са резултат от много срещи. 

Народният представител разказа, че много от хората, с които са провеждани разговори в страната, миналата година, са изпитвали страх. „Година по-късно, те не се страхуват и аз съм изключително щастлива от този факт“, заключи Анастасова.