Кристиан Вигенин: Промяната идва и ние можем да я поведем

БСП не е опозиция, която клати стабилността. Правят го управляващите

"Основните проблеми пред правителството се създават от управляващата коалиция. Тя не се занимава с политика. Единствените коментари, които чуваме от тях, в последната година са за това- кой какви постове да заема и спорове между участниците в малката коалиция". Това каза международният секретар на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин пред БНР. Той заяви, че хората са се уморили от постоянните спорове и скандали и е време това издевателство да приключи. Вигенин коментира, че докато има мнозинство в парламента, трудно можем да очакваме предсрочни избори. Народният представител добави, че е въпрос на време управляващите да осъзнаят, че такива са нужни. "Първите сигнали вече дойдоха с отказа на един от партньорите в малката коалиция да подпише предложението за ново назначение на вицепремиер и неучастието му в гласуването", каза  Вигенин. Народният представител обясни, че за ГЕРБ всяко отлагане на предсрочни избори, работи в тяхна вреда, а освен това, тази ситуация не е добра за страната. "Спадът в рейтинга им вече се отчита дори и от социологическите агенции, които са традиционно близки до тях. Според някои проучвания, БСП вече изпреварва ГЕРБ. Очакваме в следващите месеци още повече хора да се обърнат към нас, защото българите търсят алтернатива", коментира Кристиан Вигенин.

"Това, което направихме с "Визия за България", и многобройните срещи с десетки хиляди хора в страната, на които я представихме, показаха, че българите имат желание да говорят за политика. Хората искат да обсъждат бъдещето си и това, какво можем да направим, за да постигнем по-добри резултати за страната и да затворим големите социални пропасти, които се отвориха в последните години", обясни Кристиан Вигенин. Той заяви, че БСП е единствената партия, която иска да води този дебат и се ангажира, не просто да поправя отделни политики, а да промени системата, по която функционира държавата. "Промяната идва и смятам, че ние можем да я поведем", категоричен бе Вигенин. Народният представител обясни, че БСП иска да управлява заедно с гражданите и хората да повярват, че този път ще бъде различно. "Колкото по-силен резултат постигнем на предсрочни избори, толкова по-лесно ще провеждаме политиката, която обещаваме. Правили сме твърде много компромиси в управленията си, това приключи. Обещали сме решаването на ключови въпроси, с които да променим страната и който и да е партньор на БСП в едно бъдеще управление, трябва да се съобрази с това, че повече компромиси партията няма да прави", заяви секретарят на  ПГ на левицата.

На въпрос, дали БСП организира протестите в страната, Кристиан Вигенин обясни, че всеки член и симпатизант на партията има своята гражданска позиция. "Нормално е, когато хората протестират за по-високи доходи, срещу високите цени на горивата и сриващия се стандарт на живот, ние да подкрепим тези протести. Не ги организираме, но ги подкрепяме", заяви той. Народният представител добави, че не вижда проблем членове и симпатизанти на левицата, които желаят, да участват в протести. "БСП не е деструктивна опозиция, която се опитва да клати стабилността в държавата. Стабилността се клати от правителството и управляващите. Ние се опитваме да посочим пътя оттук нататък", добави Вигенин.

Кристиан Вигенин каза още, че ПГ на "БСП за България" не очаква нищо от новия вицепремиер Марияна Николова. "Още първите й изявления показаха, колко безмислено ще бъде нейното пребиваване в Министерски съвет. След като е била началник на кабинета на Валери Симеонов, тя обяви, че ще трябва да се запознава с работата" припомни той. Народният представител бе категоричен, че този вицепремиерски пост е напълно излишен. "Не чухме политики, които ще провежда тази жена, след като част от функциите й са оттеглени. Отново сме свидетели на партийни назначения на важни постове. На хората им омръзна, търпението се изчерпва и тези циркове предизвикаха протестите и недоволството на българските граждани", коментира още Вигенин. Той добави, че единственото, което ще се запомни от работата на Валери Симеонов, ще бъде неговата битка с шума в заведенията по морето  и коментарите му за майките на деца с увреждания.