БСП: Борисов да се ангажира с проблемите на животновъдите с избити животни

Кристиан Вигенин към Порожанов: Каква допълнителна подкрепа ще предложите на животновъдите от Бургас, Ямбол и Хасково?

"Министър Порожанов изглежда изпитва известни затруднения да координира или да следи и да предлага решения на БАБХ. Оттук нататък ПГ на "БСП за България" ще се обръща към премиера Борисов - той назначава директора на БАБХ. Политическата отговорност за действията не може да се търси само на ниво изпълнителен директор и министър. Трябва да ангажираме и министър-председателя". Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин по време на въпрос към министър Порожанов. Той подчерта, че са били наложени ограничения на движението на животни, търговията с месо и мляко в три области, като резултат от неспособността на БАБХ да отговори адекватно на сложната ситуация с чумата по дребните преживни животни. "Стопаните получиха еднократни обезщетения за убитите животни и ограничена допълнителна помощ. Остават и редица проблеми, с които те се сблъскват - невъзможността да започнат възстановяване на стадата преди края на годината, която за тях е нулева", обясни той. Вигенин подчерта, че без да имат доходи, те продължават да плащат социални осигуровки, които правителството планира значително да увеличи през 2019г., участват в европейски проекти, могат да получат санкции или имат наети пасища, които могат да загубят поради липса на животни. "Какви допълнителни мерки в подкрепа на стопаните, загубили стадата си в Болярово, планирате да приложите? Какви мерки ще предложите на животновъдите от трите области, на които са наложени ограничения. - Бургас, Ямбол и Хасково?', попита той.

Кристиан Вигенин подчерта, че трябва да има контакт със засегнатите хора и обясни, че депутати от левицата са провели среща с представители на животновъдите от региона, които имат нужда от подкрепа и някой да ги насочи- какво трябва да направят. "Хората, които взимат решения на най-високо равнище, както и  на местно ниво, да влязат в контакт с тези хора и да се опитат да им помогнат. Държавната администрация - от премиера до последния служител са там, за да служат на хората и да им помагат, а не да подхождат с досада", каза още той.

Никола Динков към Порожанов: Какви обезщетения ще получат производителите, засегнати от чумата по дребните преживни животни и птичия грип?

"Какви мерки ще се предприемат за обезщетения на производителите и считате ли, че изпълняваните указания са достатъчни за спиране на заболяването?", това попита народният представител Никола Динков по повод епизоотичната обстановка в област Хасково.  

"Комуникационният проблем между БАБХ и производителите продължава да съществува. На места хората, които са заети в БАБХ, изпълняват стандартни процедури и водят статистика, а не са в полза на земеделските стопани", допълни народният представител от ПГ на левицата проф. Светла Бъчварова. Тя изтъкна, че страдат страшно много хора, тъй като са лишени от информация. Бъчварова призова още да има мобилни екипи и специалисти, които да следят за прилагането на мерките за надзор. "Мерките, които са взети до момента са само ограничения и регистриране на смъртни случаи, които засягат бизнеса, който след това няма да може да бъде възстановен", каза тя.

Проф. Светла Бъчварова: Оградата на сухоземната граница с Румъния- част от препоръките на ЕК за справяне с африканската чума по свинете ли е?

Проф. Светла Бъчварова припомни, че на 28 август министър Порожанов е обявил, че е завършено строителството на оградата по сухоземната граница между България и Румъния за спиране на навлизането на заразени диви свине на територията на страната, а също и да се предотврати прехвърлянето в България на Африканска чума по свинете. "В началото на месец ноември беше официално обявен първият случай на заразени прасета в землището в с. Булгарево. Каква е стойността на съоръжението, охранява ли се то и от кого? Предвидени ли са средства, които да създадат възможност то да се поддържа и кой носи отговорност за изпълнението на тези функции? Уведомена ли е ЕК за изграждането на оградата и това представлява ли част от препоръките, които ЕК е изисквала за превенция от Африканската чума по свинете" попита тя.

Народният представител Кристиан Вигенин попита - със заповед ли е възложено на горските предприятия да поддържат тази ограда, защото вече има компрометирани участъци? "Получихме информация, че самата ограда е изградена с дървени колове, които са с много ниска издръжливост, около 2 години", заяви той. Социалистът коментира, че по според преценката на ЕК болестта не може да бъде спряна с огради и затова не препоръчват и не финансират с европейски средства строежа на огради.