Михаил Миков: Къде са 60-те милиона от Здравната каса?

Май 14, 2010 Новини БСП 0 2103

Министър Борисова скандализира депутатите с нови данни за резерва на НЗОК Министър Анна-Мария Борисова скандализира пленарната зала в петъчния парламентарен контрол

Министър Борисова скандализира депутатите с нови данни за резерва на НЗОК

Министър Анна-Мария Борисова скандализира пленарната зала в петъчния парламентарен контрол. Това се случи по време на питане на депутата от ПГКБ Михаил Миков за размера на резерва на НЗОК и оползотворяването му. В момента системата изпитва остър недостиг от средства, заяви народният представител. Той коментира, че според публикации в печата в здравеопазването вече има сериозни задължения, които възлизат на 400 млн. лв. Това обрича здравните заведения на неплатежоспособност, респективно фалит, каза още Миков.

Той отбеляза стойността на резерва, оставен по време на предишното правителство, който възлизаше на 860 млн. лв. Изненадващо здравният министър обяви, че наличностите по сметки на Националната здравноосигурителна каса в БНБ към 31-ви март 2010 г. са в размер на 800 млн. лв. „Уважаема госпожо министър, за мен този отговор е скандален. Към декември събраните пари са 860 милиона. Къде са другите 60 милиона? Това просто е скандал!„ - заяви възмутено депутатът от левицата. Той се закани, че ще се заеме с този проблем като стартира парламентарна анкета, за да е ясно къде отиват парите, които се събират от българските граждани за здравеопазване. „Не плащате на болниците, отказахте да актуализираме бюджета на Здравната каса и парите да са намалели" - коментира още Миков.

Министър Борисова не се възползва от правото си на дуплика и остави депутатите в недоумение.