Коалиция за България внесе поправките в НПК в КС

Май 14, 2010 Новини БСП 0 1439

Новият НПК нарушава правата на човека и Конституцията на страната, смятат от левицата ПГКБ внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от новия Наказателно-процесуален кодекс

Новият НПК нарушава правата на човека и Конституцията на страната, смятат от левицата

ПГКБ внесе искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционни текстове от новия Наказателно-процесуален кодекс. Под документа стоят подписите на 60 депутата.

Левицата се противопоставя на поправки в НПК, направени от Народното събрание, след като на 21 април със 131 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Георги Първанов на Закона за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс. Народните представители искат обявяването за противоконституционни на разпоредбите в НПК, засягащи отмяната на глава XXVI за разглеждането на дела от съда по искане на обвиняемия, както и постановяването на присъда само на базата на специални разузнавателни средства и свидетел с тайна самоличност.

Отмяната на глава XXVI от НПК за разглеждането на дела от съда по искане на обвиняемия, както и въвеждането на запасен защитник не съответстват с международни договори, по които държавата ни е страна, смятат от Коалиция за България.

В искането си към КС социалистите заявяват, че с част от направените промени се нарушават разпоредбите на Конвенцията за правата на човека и основните свободи, която България е ратифицирала. Сред новите текстове в НПК има и правила, които са в разрез с Конституцията на страната.