Жители на общините Трекляно, Сапарева Баня, Бобошево и Дупница подкрепиха предложенията на БСП във „Визия за България“

Nov 20, 2018 Новини Избори 0 785

20.11.2018 г.

Затрудненият достъп до здравеопазване и проблемите при ползването на социални услуги бяха част от проблемите, споделени от жителите на общ. Трекляно пред народните представители от ПГ на "БСП за България". Хората предложиха във „Визия за България“ да залегне създаването на  мобилни аптеки в малките населени места. Те добавиха, че в общината аптека няма вече 30 години и дори най-елементарните лекарства се купуват от областния център. Жителите на Сапарева Баня споделиха, че проблемите на малките населени места в България са изключително много, а като основни проблеми на своята община определиха безработицата и ниските доходи. В Бобошево, проблемът за доходите и младите хора, които напускат родното си място, също бе определен като един от основните. Жителите на малката община добавиха, че проблеми с инфраструктурата също не липсват, тъй като инвестиции в канализация и пътища не са правени от години. Хората от Дупница заявиха, че подкрепят предложенията, направени във Визията, свързани с подобряването на финансовото състояние на българските граждани, искането на левицата за един учебник по предмет, както и включването на държавата в икономиката. Те добавиха, че е нужно държавата да има участие във важните за страната ни отрасли, като енергетика и земеделие.

„Като социална партия, БСП е предвидила във „Визия за България“ мерки за подпомагане на най-уязвимите групи от населението на страната – пенсионерите, младите семейства и децата“, заяви народният представител Богдан Боцев в Сапарева Баня. Според него преизчисляването на пенсиите ще доведе до тяхното увеличаване. „Младите хора трябва да бъдат спокойни и сигурни в своето бъдеще и това- на децата си. Във Визията сме предвидили помощта на работещи родители да бъде 6400 лв. за раждане на второ и трето дете, а помощта за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години да бъде равна на минималната работна заплата- 640 лв.“, посочи той. Според него е важно и въвеждането на прогресивно подоходно облагане, което ще намали неравенствата в страната. „Всички тези мерки и още много, заложени във „Визия за България“, ще помогнат за справяне с демографската криза“, коментира Боцев.

Доходите в България продължават да са изключително ниски. С това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържат хората у нас, а без кадри развитието на икономиката ни е невъзможно“, каза народният представител Станислав Владимиров в Трекляно. Той добави, че чуждестранните инвестиции у нас са се сринали в последната година, защото инвеститорите заобикалят страната ни заради корупцията, административната тежест и проблемите в законодателството. По думите му ролята на държавата в икономиката твърде дълго време е оставяна встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори”, добави народният представител. Владимиров каза още, че правилната регионална политика не е просто асфалтиране и строеж на големи обекти в малки населени места, а добро планиране на развитието на регионите. „Не може икономиката ни да е развита само в три града. Това води до дебалансиране на държавата", категоричен бе Владимиров.

"Болниците бяха превърнати в търговски дружества, а много от тях закрити заради фалити. Хората в много населени места не могат да стигнат до лекар. Време е това да се промени", каза по време на срещите в областта народният представител Иван Ченчев. Той обясни, че  затова във „Визия за България“ левицата предлага гарантиран достъп до безплатно и навременно медицинско обслужване за здравноосигурените лица, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието. Той добави още, че за работещите в здравната система Визията предлага нов подход. „Държавната поръчка медицина и специализацията ще бъдат безплатни, а лекарите ще имат договор с държавна болница и ще остават да работят и спасяват човешки животи у нас“, каза още народният представител.

В дискусиите взеха участие и народните представители от ПГ на "БСП за България" Валери Жаблянов, Жельо Бойчев и Иван Ибришимов.