Социалистки от четири области обсъдиха участието на жените в местните избори

Дамите от левицата дискутираха „Визия за България“

Националното ръководство на Обединението на жените-социалистки и представители от четири области са във Велико Търново на семинар. Дамите от левицата заседаваха по няколко основни теми- участието на жените- социалистки в предстоящите местни избори догодина и документа на левицата „Визия за България“.

Срещата беше открита от председателя на Обединението Катя Николова. Тя се обърна към домакините с благодарност за организацията на семинара, който е от изключителна важност в навечерието на следващата изборна година.

„Продължаваме борбата си  за справяне с насилието над жени. Като нова тема ще дискутираме как да направим така, че да има повече жени в политиката, най-вече на предстоящите избори за местна власт. Искам да благодаря на Мариана Бояджиева, като заместник-председател на Обединението на жените-социалистки, която пое организацията на това събитие. Днес всеки може да направи различни предложения, които ще отнесем до ръководството на нашата партия“, сподели Катя Николова.

С приветствие към всички се обърна народният представител Весела Лечева. Тя отбеляза предложенията на БСП за справяне с редица проблеми в страната- сред които бедността и демографската катастрофа, пред която е изправена България.

„Винаги съм вярвала, че жените-социалистки са водени от желанието си да дадат едно по-добро качество на живот в България. Винаги ме питат- кои са нашите естествени партньори за изборите. Нашите естествени партньори могат да бъдат всички жени в България. Виждам партньор във всички жени-общественички, будителки, учителки, майки, всички активни жени в България“, сподели Весела Лечева. По думите й БСП трябва да привлече на своя страна жените на България и гражданите. „Това е естественият начин да дадем самочувствие на нашите млади хора за реализация в България. Да ги накараме да се чувстват уверени и да имат доверие в българските институции. Други големи проблеми са изоставането ни  в икономическото развитие, огромното разслоение в обществото, социалното неравенство и демографската криза. 80 % от българското население живее на прага на бедността. Срещите, които народните представители на БСП проведоха във връзка с „Визия за България“, показаха необходимостта от този документ“, сподели още Весела Лечева. Тя поясни още, че левицата предлага 39 мерки за справяне с демографската криза, сред които по 6400 лв. за всяко второ и трето новородено дете в семейството.  С поздрав към всички жени-социалистки се обърна и председателят на Общинския партиен съвет на БСП Стефан Стефанов. Той сподели, че старата столица отдавна дава пример за това- как жените могат да бъдат основен двигател във всички избори. „ За мен е изключително важно качеството на политическата позиция и активността, която проявявате в общинските съвети и в Народното събрание, в комисии и партийните органи, като цяло. Вярвам, че тези ваши активни позиции ще стават все по-ярки и по-отчетливи, на фона на сложната политическа обстановка. Според мен вчерашната оставка не реши проблем и оставката на Валери Симеонов няма да е последна. Това прави вашата задача още по-отговорна- да формирате активна, гражданска позиция и да отстоявате както политиката на партията, така и „Визия за България“, в частност“, сподели Стефан Стефанов.

Лектор по темата за участието на жените-социалистки в изборите през 2019-та година беше народният представител Дора Янкова. Тя призова всички структури в страната да определят жените, които ще попаднат в листите на БСП.  Янкова посъветва именно тази стъпка да бъде изпълнена внимателно, за да бъде представено най-доброто пред българския избирател. Според нея трябва да се обърне внимание и на онези дами, които няма да бъдат в активната политика, но могат да помагат за развитието на всяка една община.  Във втората сесия на семинара  се разгледаха политиките в здравеопазването и образованието, залегнали във „Визия за България”. По темата говори народният представител проф. Анелия Клисарова, която е бивш министър и настоящ заместник-председател на Комисията по образование и наука.

Семинарът завърши с представяне на проекта на Обединението на жените –социалистки от област Габрово ”Свят без насилие и зависимости”. Презентацията беше направена от народния представител  Кристина Сидорова, която е  заместник-председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика.

На срещата присъстваха още народният представители Валентин Ламбев, членът на ИБ на БСП  Атанаска Тенева, секретарят на Обединението на жените-социалистки Любка Игнатова, членът на Оперативното бюро Ваня Петкова и заместник-председателят на Общинския партиен съвет на БСП в Търново Михаил Михалев.