Иван Иванов: Управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, използвани за отопление

16.11.2018 г.

„В началото на отоплителния сезон, управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, които масово българските граждани използват за отопление“. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов при обсъждането на законопроекта за чистотата на атмосферния въздух. Според него приемането на предложения закон на управляващите ще породи дефицит на пазара, повишаване рязко цените на дървата и въглищата, както и много скандали и напрежение. Иванов подчерта, че България има проблем с чистотата на атмосферния въздух. „Всяка зима твърдите частици, които са във въздуха, затрудняват дишането“, обясни той. „В навечерието на заявения утре грандиозен протест, управляващите са на път да довзривят българските граждани“, коментира той. Иванов предложи законопроектът да бъде отложен, върнат обратно и да се доработи, защото не е належащ, повече от година отлежава и никой не се е занимавал с него. „В него няма нито ред за това- по какъв начин ще бъдат компенсирани българските граждани, които пряко ще бъдат засегнати от повишаване на цените на твърдите горива. Данъците вдигнаха, гражданската отговорност увеличиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще правят хората?“, попита народният представител и подчерта, че и без това цялата система за търговия с твърди горива е корумпирана от горе до долу. 

Пенчо Милков:  Хората ползват евтини въглища, дърва, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни

„Имаше времена, в които децата в Русе носеха маски, отивайки сутрин на училище, защото въздухът беше мръсен. Аз носех такава маска, и то – не един или два пъти. Тридесет години по-късно, деца от Русе отново са с маски, заради мръсния въздух. Ако 30-години по-късно децата на едно общество имат същите проблеми си, задавам въпроса - какво изобщо сме постигнали и за каква суета са ни били всички други постижения”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Пенчо Милков. Той добави, че  в мотивите на законопроекта, обаче не  обяснено, че се внася, защото българите дишат мръсен въздух, разболяват се и страдат, а защото има осъдително решение на съда на Европейския съюз  срещу България. Милков каза още, че законопроектът претендира, че урежда изискванията за качеството на твърдите горива, но не го прави. Народният представител допълни, че още в началото, той се насочва срещу една малка част от твърдите горива – въглища и брикети. „Само 25% от семействата, отопляващи се на твърдо гориво, използват въглища или брикети, а 75 %- използват дърва. А горенето на дърва с ниско качество, обикновено с висока влажност, е един от най-сериозните замърсители на въздуха в България. Хората ползват евтини въглища, дърва, дори отпадъци от мебелно производство, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни”, коментира Пенчо Милков.Той добави, че държавата трябва да въведе стандарти за уредите за отопление или за промишлено горене и е необходимо администрацията на МОСВ да си върши ефективно работата по места.

Манол Генов към министър Димов: Как данъкът на старите автомобили ще опази чистотата на въздуха

„Вдигането на данъка на старите автомобили бе обяснено, като  цел  за опазване на чистотата на въздуха и намаляване на вредните прахови частици. То може да се приеме като мярка от ЕС и няма да ни се наложат санкции. Как, обаче, този данък ще опази чистотата на въздуха?”. Това каза народният представител Манол Генов. Той добави, че е  добре да се отчетем пред ЕК, добре е да покажем резултати, но в случая  има много неща, които трябва да се променят в закона. „Борбата за чист въздух у нас е насочена и към подмяната на печките и горелките на твърдо гориво, което ще засегне 50-60 хиляди домакинства”, добави Генов. Той се обърна към министър Нено Димов и попита- кое лоби е обслужено с това предложение и дали не е това, което произвежда горелките.