Белоградчик, Чупрене, Димово и Кула поискаха Визия за Северозападна България и спешни мерки за спасяването на региона

Nov 16, 2018 Новини Избори 0 885

16.11.2018 г.

Жителите на Белоградчик поискаха Визия за Северозападна България, с която регионът да бъде спасен. По време на срещата с народните представители от ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев, Николай Тишев и Милко Недялков жителите на общината обясниха, че здравеопазването в региона е в колапс. Те добавиха, че трябва да ходят до Монтана или Видин, за да получат елементарни здравни грижи. Кметът на общината инж. Борис Николов, който присъстваше на срещата, също даде своите предложения за допълване на Визията. Той обясни, че са нужни спешни мерки за справяне с демографската криза, защото младите хора са или в София, или в чужбина, в общината не са останали млади специалисти. На срещата зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев заяви, че се нуждаем от повече държава в здравеопазването. “Това означава парите да не следват пациента и да отиват в общинските и държавните болници, а не в частните. Същото важи и за образованието - публичните пари трябва да се насочват към държавните и общински училища, а не в частните“, категоричен бе той.  По отношение на това, че много млади хора си тръгват от България, народният представител Николай Тишев заяви, че единственото решение е рязко увеличение на доходите, разкриването на нови работни места, подобряване на образованието, здравеопазването и социалните грижи. Депутатът Милко Недялков бе категоричен, че на държавата е нужно честно управление, в което на хората да се казва пълната истина, като познават проблемите и предлагат решения за тях. 

По време на срещата с народните представители Иван Ибришимов и Радослав Стойчев жители на Чупрене покрепиха предложенията на левицата в сферата на образованието, свързани с финансирането на училищата, създаването на електронен регистър, отпадането на делегираните бюджети. Те заявиха, че  с предложението на управляващите за това, хора без педагогическо образование да стават учители се създават  „полуфабрикати при учителите“ и се обявиха  против него. Те предложиха към заплащането на преподавателите в региона да има допълнителен коефицент, за да се привличат млади педагози. Жителите на Чупрене заявиха още, че демографската криза се равнява на национална катастрофа и в Северозапада процесът скоро ще стане необратим, ако не се вземат мерки. Те предложиха една от тези мерки да бъде създаването на държавни социални предприятия в региона, за да могат нискоквалифицираните работници да извършват различни дейности. За развитието на икономиката в Северозападна България, жителите на Чупрене предложиха във Визията да бъдат заложени големи данъчни облекчения за инвеститорите, които искат да работят в тази част на страната.

 Жители на град Димово се срещнаха със зам.-председателя на  ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски и народните представители проф. Анелия Клисарова и Стоян Мирчев. Свиленски представи накратко проекта, като акцентира на това как е създаден и обсъждан. Той подчерта, че всички заедно трябва да застанем зад Визията, за да стане реалност. Народният представител проф. Анелия Клисарова акцентира върху пет основни точки от образованието. Най-много въпроси от страна на присъстващите бяха свързани с това как да бъдат запазени малките училища в малките населени места. Бяха поставени и въпроси, свързани със здравеопазването. Хората изразиха недоволството си от допълнителните средства, които трябва да заделят за лекарства и при посещение на специалист, при условие, че доходите им са ниски. 

 Жителите на Кула подкрепиха идеите за регионални политики и Фонда за развитие на регионите, предложени във „Визия за България“, на среща с депутатите Георги Гьоков и Чавдар Велинов. Хората поискаха и развитие на спешната помощ, защото в спешните центрове няма условия за елементарни манипулации.  „Алтернативният бюджет, предложен от нас, развива предложените във Визията мерки за подобряване на живота на хората. Някои от предложенията в документа вече бяха внесени в парламента от ПГ на БСП“, казаха народните представители.   Те добавиха, че България има нужда от нова перспектива, която левицата дава. „Начинът на управление на ГЕРБ е порочен, неефективен, несправедлив, неспособен да реализира основните принципи на демокрацията. Той забавя растежа на икономиката, генерира неравенство, увеличава поляризацията на бедността и богатството в страната и обрича на бедност големи групи от населението. С „Визия за България“ искаме да променим всичко това бързо и категорично“, заявиха още те.