Врачани призоваха БСП за спасяване на областната болница

Nov 15, 2018 ВРАЦА Новини Избори 0 1584

15.11.2018 г.

Врачани призоваха депутатите от „БСП за България“ за помощ за спасяване на областната болница във Враца. Те посочиха, че основният проблем на региона е липсата на достъп до качествено здравеопазване. По думите им този проблем е още по-тежък, с оглед на демографската криза в региона и застаряващото население. Според тях сегашният модел на  здравеопазване нанася тежък удар върху  пациентите и унищожава българските болници, които подобно на тази във Враца фалират. Те поставиха като основни въпроси качеството на храната, достъпна за широкия слой от българите, работата на  завода за унищожаване на боклук и завода за производство на цимент, важността на дуалното обучение.  

Народният представител от ПГ на левицата проф. Румен Гечев заяви, че не може най-бедната част от българския народ да носи основната тежест на прехода, а малка част да се облагодетелства - 8 хил българи получават 7 млрд. лв., а над 1 млн. българи живеят на прага на бедността, по данни на Министерство на финансите. „По данни на ЕК и Евростат- България е страната с най-много бедни и малък брой ставащи много богати. Това не може да продължава така“, подчерта социалистът. Той обясни, че за да се промени моделът на разпределение на социалната тежест, БСП предлага прогресивно подоходно облагане, както и скала за прогресивно облагане на дивидентите- от 10 до 25 % според техния размер. „Във всички развити държави по-богатите плащат повече данъци, което помага на тези страни да провеждат активна социална и инвестиционна политика“, каза още той. Проф. Румен Гечев бе категоричен, че трябва да се сложи край на сегашната практика на управляващите- бюджетът да се мисли единствено за покриване на административни разходи, а да се обърне внимание на икономиката и важните за страната ни инвестиционни проекти, като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“.

Депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов заяви, че Враца е от основните потърпевши от провала на модела на управление и финансиране на здравеопазването - през последните години са закрити жизненоважни отделения във врачанската болница и тя е затънала в дългове. По думите му това се дължи на системата, която струва 9 млрд. на българския народ и обслужва основно търговския интерес. За да се промени това, той обясни, че левицата предлага – да се премахне статутът на болниците като търговски дружества, да се премахне и системата на финансирането чрез клинични пътеки, а да има реално остойностяване, намаляване на ДДС за лекарствените продукти на 9%. „Трябва да се мисли за нуждите на българския пациент, а не за това- кои дейности са по-доходоносни“, подчерта проф. Михайлов. Той заяви че 2, 5 млн. българи се намират в трудно достъпни региони, което прави жизненоважни областните и общинските болници за реакция в рамките на „златния час“ за оказване на спешна помощ и затова здравеопазването трябва да се осъществява на регионален принцип .

„ С "Визия за България" започна един разговор за определяне на стратегическите въпроси за развитието на България“, заяви народният представител от региона  инж. Николай Иванов. По думите му желанието на левицата е тя да прерасне в обществен договор за промяна на модела на управление. „Положението е нетърпимо и е време за спешна промяна. Време е и гражданите на региони, като Северозапада, да видят надежда за един по-добър живот“, заключи инж. Николай Иванов.

В дискусията взеха участие  областният председател на БСП – Враца Ивайло Лилов и общинския председател на БСП Цветелина Дамяновска.