Няма структура на централната власт, която да не е засегната от политическите чистки на ГЕРБ

Май 12, 2010 Новини БСП 0 1285

  Румен Петков: Почти 50% от цигарите у нас са контрабандни, а това няма как да стане без участието на държавата   Няма структура на централната власт, която да не е засегната от уволненията по политически причини

 

Румен Петков: Почти 50% от цигарите у нас са контрабандни, а това няма как да стане без участието на държавата

 

Няма структура на централната власт, която да не е засегната от уволненията по политически причини. Това заяви в Пловдив Младен Червеняков, председател на Комисията на НС на БСП за защита на правата на членовете и симпатизантите на БСП и други граждани срещу политическо преследване. Червеняков съобщи, че в Комисията непрекъснато постъпват сигнали за политически чистки в Пловдив. Има сигнали за над 20 такива случая на освобождаване от длъжност на ръководители от всички държавни структури. Той цитира случаи с ръководители на здравни заведения, ръководители в структури на МВР, НАП, Областна земеделска служба, Ловно стопанство, Регионален инспекторат по образование към Министерство на образованието, младежта и науката. По думите на Червеняков няма структура, която да не е засегната от тези уволнения по политически причини. Според него към областната управа дори е действала специална комисия, която да прави предложения за такива уволнения. Ръководителите са били принуждавани да си подадат молба за освобождаване. Използвани са и атестации, където оценката за работата е ниска. От Комисията изброиха драстични случаи на подобни освобождавания и новоназначения, като подборът на новоизбраните не винаги бил добър.

По думите на Младен Червеняков съдебната система също е подложена на натиск. Според него идеята за специализиран съд не е нищо друго освен създаване на извънреден съд. Червеняков цитира немския журналист Михаил Мюлер, според който любимото занимание на Бойко Борисов е да криминализира политическия си противник и това е единственото предизборно обещание, което спазва. Според юристът с действията си управляващите насаждат в държавната и местната администрация страх и нежелание да се подписват каквито и да е документи. Това води до забавяне на важни проекти, закъснение на междинни плащания по тях, а в последствие и до загуба на средства от съответните европрограми. От левицата възнамеряват да дадат гласност на политическите чистки и да запознаят европейските институции. По думите на Червеняков ще се ангажират европейски медии, неправителствени организации и структури, които наблюдават как се спазват правата на гражданите в страните-членки на Европейския съюз.

Депутатът от Коалиция за България Румен Петков изтъкна, че държавата наблюдава процеса на контрабанда на акцизни стоки, но не прави необходимото срещу това.„Почти 50% от цигарите у нас са контрабандни, а това няма как да стане без участието на държавата", коментира Петков. По думите му от 28 областни дирекции на МВР в страната са сменени 25 от ръководителите като е очевидна подмяната на кадрите в структурата.