Курумбашев: Много политици са изкушени от това да могат „да натискат копчето“

9.11.2018

 „Много политици са изкушени от това да могат да „натискат копчето“ и много пъти се съмнявам, че борбата с фалшивите новини ще бъде използвана точно в демократична посока.“

Това заяви Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, по време на международната конференция „Фалшивите новини на истинските тролове”, която се проведе днес в НДК. Събитието бе организирано от Атлантически клуб в България и Дигитална национална коалиция с подкрепата на Групата на социалистите и демократите в ЕП, фондация „Конрад Аденуер“ и Български дипломатически институт.

Курумбашев, който е продуцент на популярното младежко предаване „Ку-ку“, допълни, че си спомня разпит от времето, когато е бил подсъдим заради „атомното Ку-Ку”, което инсценира авария в АЕЦ „Козлодуй”. 

„Прокурорът зададе въпрос на изключително уважавания журналист Димитри Иванов – „Кой може да спира Българска национална телевизия?“ Димитри каза: „ЦК на БКП“. Прокурорът зададе втори въпрос: „Има ли право председателят на Народното събрание да спира БНТ?“ Отговорът на Димитри беше: „Да, ако е от ЦК на БКП“. Въпросът е кой е в ЦК на БКП, кой има право да натиска копчетата и как ще се възползва от това право, когато е прието съответното законодателство“, добави Курумбашев. 

Евродепутатът даде пример и с проведените на 9 май избори в Малайзия: „9 май в Малайзия беше ден, в който се провеждаха избори. Малко преди това, през март, партията, която управляваше Малайзия само в продължение на 61 години (откакто Малайзия е независима държава), беше приела закон за фалшивите новини. На следващия ден, 45 дни преди изборите, първият, който влезе в затвора по закона за фалшивите новини, беше лидерът на опозицията – д-р Ануар. Това принуди предишния премиер на Малайзия, който беше напуснал управляваща партия и беше направил своя, да се кандидатира и за нечия изненада, на 92-годишна възраст той спечели изборите на 9 май. В момента д-р Махатир е премиер, а едно от първите му действия беше да извади д-р Ануар от затвора. За да усетите как работи демокрацията – последният имаше две обвинения – за фалшиви новини и содомия. Давам този пример за това как трябва да се приема законодателство в една демократична държава или в един демократичен съюз, какъвто е европейският, и за това как то може да бъде ползвано.“

Според Курумбашев живеем в свят, в който, освен фалшивите новини, много напредна и словото на омразата. "Опасявам се също така, че ЕС стана една много удобна салфетка за много национални политици, както и че много по-лесно се разпространява словото на омразата. Голямото ми притеснение е, че се стеснява полето на сериозните медии. И че като цяло се стеснява демократичното пространство.“- отбеляза евродепутатът.

Курумбашев цитира Полин Аде-Мевел от отдела за Европейския съюз и Балканите на "Репортери без граници" (RSF), по думите на която „всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството (на България) или проправителствени олигарси, е подложена на атаки.“ „Понякога олигарси използват таблоиди, новинарски сайтове и телевизионни канали, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаки и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят.“- заключи Петър Курумбашев.