Кристиан Вигенин: Пълно възстановяване на отношенията е крайната цел в политиката на ЕС към Беларус

  Отношенията между Европейския съюз и Беларус бяха обсъдени днес на семинар в Европейския парламент, организиран по инициатива на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Кристиан Вигенин

 

Отношенията между Европейския съюз и Беларус бяха обсъдени днес на семинар в Европейския парламент, организиран по инициатива на българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Кристиан Вигенин. Пред участниците във форума, българският евродепутат, който е председател на Делегацията на ЕП в Парламентарната асамблея ЕВРОНЕСТ, подчерта, че "отношенията с Беларус са истинско предизвикателство за Европейския съюз".

"Политиката ни на изолация се провали. Половинчатите опити за сближаване също са твърде неясна стратегия, която няма да ни довее до успех. Смятам, че е нужен ясен план, пътна карта за Беларус, която да съдържа ангажименти и за Беларус, и за Евросъюза, като крайната цел е пълно възстановяване на отношенията", заяви Кристиан Вигенин.

В изказването си българският евродепутат подчерта:

"Не бива да бъдем лицемерни - много от проблемите, които виждаме в Беларус по отношение на демократичната система, натискът върху опозицията и свободните медии, ограниченията пред неправителствените организации, контролът върху изборния процес и т.н. в по-малка или по-голяма степен са налице у много от партньорите на Европейския съюз, да не говорим, че дори в страни-членки на ЕС се забелязват негативни тенденции. Аз вярвам, че ангажирането в диалог и съвместна работа има потенциал да доведе много по-бързо до реални резултати, отколкото изолацията и ограничаването на политическото взаимодействие."

"Убеден съм, че Парламентарната асамблея ЕВРОНЕСТ е добра възможност Беларус да бъде ангажирана политически в една многостранна рамка на сътрудничество, а установяването на двустранно сътрудничество между Европарламента и парламента на Беларус да се реализира едва след провеждането на свободни и демократични избори в страната", заяви в заключение Кристиан Вигенин.

В дискусията участваха евродепутати от различни политически групи в ЕП, както и представители на гражданското общество в Беларус - журналисти, писатели и политолози. Сред участниците в дебата бяха Гюнар Вийганд, директор за Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия в Европейска комисия, Юстас Палецкис, докладчик за Беларус в Групата на С&Д в ЕП и зам.-председател на Делегацията на ЕП за отношения с Беларус, Адриан Северин, зам.-председател по външна политика на Групата на С&Д, проф. Райнер Линднер, изпълнителен директор на Комитета за икономически отношения в Източна Европа и ръководител на международния Форум за Минск.