Правителството пропиля 10 месеца в бездействие

Май 10, 2010 Новини БСП 0 1355

Един от големите ресурси в политиката е времето

Един от големите ресурси в политиката е времето. Десет месеца бяха пропилени в бездействие на правителството. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на среща с партийния актив в Стара Загора. Лидерът на БСП напомни, че първият антикризисен план на правителството беше приет през месец октомври и приключи своето действие на 27 април. „Резултатите са негативни", категоричен беше Станишев. Той изтъкна, че икономическата криза рязко се е задълбочила. Фирмите банкрутират, хората обедняват, а бюджетният дефицит за първите четири месеца е близо 1,5 млрд.лв. „Много време е пропуснато. Неща, които биха свършили работа преди 5 или 6 месеца, сега са доста закъснели", обясни лидерът на БСП. По думите му ресурсът, който се отпуска за Здравната каса и за социалното министерство не е достатъчен от гледна точка на реалните нужди. „Прави впечатление, че намеренията за разходи са доста по- големи от възможните приходи, които се заявяват, че ще бъдат събрани", коментира Станишев.

Според председателя на БСП управляващите не решават основния проблем - как да се помогне на реалната икономика. Станишев напомни, че антикризисният план на предишното правителство наблягаше на инвестиционна активност на държавата, на подкрепа на реалната икономика, социално подпомагане, развитие на потреблението. Сегашното правителство залага на търсене на максимално балансиран бюджет, което според лидера на БСП е грешка. „Опитаха се да измамят Евростат за резултатите за миналата година. Не плащаха на фирми, не връщат ДДС и общата задлъжнялост на държавата към бизнеса е около 1 млрд. лв. Спряха да плащат на общините", изтъкна Станишев. Той оприличи политиката на правителството на снежна топка, която се търкаля и помита реални фирми и хора. Според Станишев цената на тези прокризисни действия ще се плаща от гражданите. „Това е най- голямата ни тревога", заяви лидерът на БСП.

Оправданията на правителството с „лошото наследство" Сергей Станишев коментира с думите: „Ако гръцкият премиер Папандреу имаше такова макроикономическо наследство, каквото получи Бойко Борисов, щеше да си хвърля шапката във въздуха". Председателят на БСП изтъкна, че Гърция има държавен дълг 115% от БВП, а българското правителство получи като наследство държавен дълг под 15% от БВП. „Предпалтихме предсрочно близо 2 млрд.лв. от външния дълг на България. Оставихме 8,2 млрд.лв. фискален резерв", изтъкна Станишев. Той напомни обещанията на Симеон Дянков, че ще събере 2 млрд.лв. от борба с контрабандата. „Всички признават, че контрабандата е нараснала рязко", отбеляза лидерът на БСП. По думите му вицепремиерът Дянков носи най- голямата лична отговорност за задълбочаването на кризата в България. „Всеки трябва да бъде съден не по приказките, а по резултатите", категоричен беше лидерът на социалистите.

Сергей Станишев определи като „поредни лъжи" твърденията на управляващите за 2 млрд.лв. необезпечени договори. Лидерът на БСП напомни, че Цецка Цачева отклони питане на Коалиция за България именно по този въпрос. „Ако покажат за какво става дума, ще стане ясно, че това е измама. Няма как на десетия месец да се извиняват с предишното правителство", заяви Станишев.

Председателят на БСП беше категоричен, че страната не може се управлява само чрез акции на МВР. По думите му има отказ от реално управление на системите в държавата каквито са икономиката, здравеопазването, социалната сфера. Според Станишев непостоянството и непоследователните действия на правителството създават несигурност у хората и бизнеса и водят до задълбочаване на кризата. „ГЕРБ нямат никакви спирачки да лъжат", каза още председателят на БСП. Той изтъкна, че управляващите съзнателно насаждат омраза и конфронтация в обществото, а инакомислещите се подлагат на репресии.

Сергей Станишев беше категоричен, че БСП е единствената по същество опозиционна политическа сила. По думите му социалистите трябва да предложат реална алтернатива и антикризисни мерки. Задача пред БСП е и да очертае визия за страната след излизането от кризата. Станишев изтъкна, че БСП е единствената партия, която е започнала открита дискусия за „България 2020" в контекста на дискусията, която върви в целия ЕС. Укрепването на местната власт е друга важна задача пред социалистите, както и участието на левицата в предстоящите местни избори. „Да си върнем управлението в Стара Загора е една от задачите ни", заяви Станишев.